– Jag skulle aldrig ha trott att jag skulle bli vald för det har varit så underbara luciakandidater i år, säger 19-åriga Qvist i ett pressmeddelande.

– Alla skulle ha passat perfekt som lucior. Jag är väldigt ödmjuk för att jag får ha den här rollen i år.

Elin Qvist.


Qvist studerar första året på Svenska Handelshögskolan i Helsingfors och vikarierar ibland som lärare i lågstadiet Granhult.

Cecilia Back från Jeppo var även kandidat i årets lucia. 

Hon säger att hon uppskattar luciainsamlingen och tycker att insamlingsändamålet är väl valt.

– Att hjälpa andra är en viktig aspekt av lucia. Sedan jag var liten har jag drömt om att en dag få vara med i luciagänget, inte bara för att få vara med och sjunga de otroligt vackra sångerna, få sprida ljus i en annars väldigt mörk decembervardag, men även för att få vara en lucia som sträcker ut en hand åt dem som behöver.

Folkhälsan, som är en av aktörerna bakom Finlands lucia, tackar alla tio kandidater.

– Alla kandidater gör en stor insats för insamlingen; röstningen står årligen för cirka en femtedel av den totala summan som vi samlar in, säger Folkhälsans kommunikationsdirektör Camilla Westerlund.

Lucia är frontfigur för luciainsamlingen och gör tillsammans med sina tärnor, luciakören, närmare 100 besök på bland annat sjukhus, äldreboenden och fester i december och januari.


Under 2014–2018 samlar luciainsamlingen in medel för att stöda barnfamiljer som har det svårt i sin vardag. Årets insamling pågår till och med 31.1.2019.

Qvist kröns till Finlands Lucia i Helsingfors domkyrka den 13 december klockan 17 av professor emeritus Sixten Korkman.

Finlands Lucia förvaltas av Folkhälsan i samarbete med Hufvudstadsbladet och Svenska Yle.