|

Joakim Strand vill att vargfrågan tas på allvar – "Vargproblemet är en barnskyddsfråga"

NyhetsbildZoom
Joakim Strand. Foto: Mikael Nybacka
– Vargens skyddsstatus borde inte stå över barnens rätt till en trygg uppväxtmiljö, säger riksdagsledamot Joakim Strand (SFP). Strand för fram frågan i ett skriftligt spörsmål till regeringen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I spörsmålet lyfter Strand upp barnens rätt till en trygg uppväxtmiljö. En växande vargstam som rör sig längre västerut i Finland samt flera vargobservationer i Österbotten under den senaste tiden måste tas på allvar, säger Strand.

– Befolkningen upplever att de inte får tillräckligt stöd från myndigheter för att skydda sig mot vargen, som är ett farligt rovdjur.


De råd som polisen och Finlands viltcentral ger till vuxna och barn på de områden där vargobservationer gjorts minskar på trygghetskänslan menar Strand. 

– Dessa råd ger inte upphov till en känsla av en trygg uppväxtmiljö för ett barn. Enligt barnskyddslagen har alla barn rätt till en trygg uppväxtmiljö och myndigheter har skyldighet att främja barns välfärd.

 I dagens läge finns det barn i Österbotten som inte vågar gå till skolan för att de är rädda för vargen, säger Strand.

 – Vargens skyddsstatus borde inte stå över barnens rätt till en trygg uppväxtmiljö. Det är också absurt att hundar måste vara kopplade när de går ute i tätorten, men vargar får springa fritt. 

Kommentarer

VIDEO: Markku Harju sköter om två älgkalvar – uppmanar andra att inte själva ta hand om skadade vilddjur

Nyhetsbild
Markku Harju är lite orolig över om älgkalven kommer att klara sig. Foto: Alexandra Furu
Älgkalvar klarar inte av att äta själva ännu. Men för att ge hjälp måste man veta vad man gör, säger Markku Harju på Nordic Wildlife Care. Han har två älgkalvar nu, och är rädd att den ena inte klarar sig.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan