|

Joakim Strand vill att vargfrågan tas på allvar – "Vargproblemet är en barnskyddsfråga"

NyhetsbildZoom
Joakim Strand. Foto: Mikael Nybacka
– Vargens skyddsstatus borde inte stå över barnens rätt till en trygg uppväxtmiljö, säger riksdagsledamot Joakim Strand (SFP). Strand för fram frågan i ett skriftligt spörsmål till regeringen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I spörsmålet lyfter Strand upp barnens rätt till en trygg uppväxtmiljö. En växande vargstam som rör sig längre västerut i Finland samt flera vargobservationer i Österbotten under den senaste tiden måste tas på allvar, säger Strand.

– Befolkningen upplever att de inte får tillräckligt stöd från myndigheter för att skydda sig mot vargen, som är ett farligt rovdjur.


De råd som polisen och Finlands viltcentral ger till vuxna och barn på de områden där vargobservationer gjorts minskar på trygghetskänslan menar Strand. 

– Dessa råd ger inte upphov till en känsla av en trygg uppväxtmiljö för ett barn. Enligt barnskyddslagen har alla barn rätt till en trygg uppväxtmiljö och myndigheter har skyldighet att främja barns välfärd.

 I dagens läge finns det barn i Österbotten som inte vågar gå till skolan för att de är rädda för vargen, säger Strand.

 – Vargens skyddsstatus borde inte stå över barnens rätt till en trygg uppväxtmiljö. Det är också absurt att hundar måste vara kopplade när de går ute i tätorten, men vargar får springa fritt. 

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan