|

Experter: Julklapparna kan bli skuldfälla

NyhetsbildZoom
Det är lätt att ryckas med i köpfesten. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Köp julklapparna nu och betala senare – visst kan det vara lockande? Gå inte på det. Att skjuta upp betalningen kan bli en skuldfälla, varnar experterna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Visst är det lätt att ryckas med i köpfesten som stundar. Dyra leksaker i fina paket, vem vill inte se barnens ögon glittra på julafton?

Många företag lockar med erbjudanden om att köpa nu och betala sedan. Kanske att använda faktura och dela upp betalningen, eller att få generösa krediter för julklappsköpen.

Men se upp. Att handla på kredit kan bli riktigt jobbigt under alla de grå vardagarna som kommer efter jul.

– Det är klart lockande att delbetala julklapparna, eller att nappa på erbjudanden om att till exempel betala först i februari. Men om man har fem, sex sådana köp så kan det bli riktigt jobbigt då, säger Margareta Lindberg, utredare på Konsumentverket i Sverige.

Vi översköljs av olika krediterbjudanden, det är så enkelt numera, konstaterar hon. Men farligt. Särskilt för den som har en begränsad ekonomi. Marginalerna är så små, och om räkningarna hopar sig under en månad är det lätt att stjälpa hela budgeten.

– Vi vill våra barn det allra bästa, och förväntningarna inför julen är så stora. Det ska helst vara många paket. Men det är långt mellan löneutbetalningen den 23 december och nästa lön i januari. Då är det mycket ledigt också, och det kostar också pengar.

Rent krasst är det bättre att barnen har ett tryggt hem, mat på bordet och föräldrar som inte tyngs av ekonomisk ångest än att barnaögonen lyser starkare än juleljusen på julafton, tycker hon.

– Jag tycker att man ska sätta sig ned i familjen och prata, "det är de här pengarna vi har, vad ska vi göra för dem? Vad är roligast, leksaker eller att göra något?". Låt barnen vara med och diskutera vad som är viktigast, säger Margareta Lindberg.

Sharon Lavie, privatekonom på Ikano bank, håller med.

– Fokusera på ett mål, en grej, och måla upp det som roligt, säger hon.

Men de flesta vill förstås ha klappar till barnen att lägga under granen.

– Om man planerar att köpa något dyrt så är det bästa att lägga undan pengar varje månad i förväg. Man kan också fördela julklappsköpen under året, och börja redan i september, säger Margareta Lindberg.

Fakta: Skippa skuldfällan

  • Låna inte till julklapparna - det blir dyrt, och man riskerar att fastna i en skuldfälla. Bättre att planera i god tid, lägga undan pengar till julen och sprida på inköpen.
  • Involvera barnen. De kan få vara med och prioritera vad familjen ska göra för de julpengar som finns.
  • Gå ihop och köp större saker tillsammans – det blir oftast billigare.
  • Kanske behöver inte en julklapp vara en sak? Upplevelser kan bara både billigare och roligare.
  • Kan du göra julklappar själv? Snickra, sy, måla eller sticka - det blir personliga klappar.
  • Glöm inte att planera för alla andra kostnader som hänger ihop med julen. Resor och julmat, nyårsfirandet som kommer tätt inpå, och så ledigheten som följer för många. Allt detta kostar också pengar.
  • Källa: Konsumentverket (TT)
 

Kommentarer
|

New York-Sydney på 19 timmar – första testet på världens hittills längsta flygrutt avklarat

Nyhetsbild
Qantasplan på Sydneys internationella flygplats, just dessa plan var inte inblandade i dne nu aktuella långflygningen. Foto: Rick Rycroft/AP/TT
New York–Sydney utan stopp. Det hoppas flygbolaget Qantas bli verklighet om några år. Nu har det första planet att testflyga sträckan landat efter 19 timmar i luften.

Mest läst senaste veckan