|

Allmänna alarmet tjöt i Österbotten – "Misstag", säger skiftesförman

NyhetsbildZoom
Det allmänna alarmet hördes i hela Finland på söndagen. Foto: Felix Rantschukoff
På söndagen fick många skrämselhicka då det allmänna alarmet för att varna befolkningen plötsligt tjöt till. I Karleby, Larsmo och Jakobstad hördes larmet tydligt. Det visar sig ha tjutit i hela landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt Tom Wallsten, skiftesförman vid Mellersta Österbottens räddningsverk, ljöd det allmänna alarmet i hela landet vid halv tre-tiden på söndagen. 

Larmanordningarna testas vanligtvis den första måndagen i månaden klockan 12. 

– Det rör sig om ett misstag, troligen på grund av det nya programmet nödcentralen har tagit i bruk. 

Det rör sig inte om någon farosituation, uppger han. 

 

Enligt Aaatu Isotalo vid Österbottens räddningsverk rör det sig troligen om ett systemfel. 

– Det är ingen fara och inga åtgärder behövs av folket, säger han. 

Händelsen utreds för tillfället.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan