|

Krav och utspel inför Jemensamtal

NyhetsbildZoom
Foto: Grafik
Redan innan samtalen mellan de stridande parterna i Jemenkonflikten dragit i gång på Johannesbergs slott i Uppland kommer båda sidor med krav och utspel.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den jemenitiska regeringssidan kräver inför samtalen att Huthirebellerna drar sig tillbaka helt från den viktiga hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) och lämnar över området till den "legitima regeringen", rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till ett twitterinlägg från landets utrikesdepartement.

Rebellerna å sin sida hotar att stänga flygplatsen i huvudstaden Sanaa även för FN-flyg, om man vid samtalen i Sverige inte kommer överens om att öppna den för befolkningen. De senaste åren har flygförbud rått över Jemen, vilket lett till att kommersiella flyg ställts in. Den internationella flygplatsen har dessutom utsatts för bombräder och anfall.

Johannesbergssamtalen startar med att Martin Griffiths håller presskonferens tillsammans med Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) på slottet. Sedan tar det svåra arbetet med att bygga förtroende, få till dialog och så småningom prata sakfrågor vid.

Förhoppningen är att parterna ska nå några grundläggande överenskommelser som kan bygga förtroende inför framtida förhandlingar. Afrah Nasser, jemenitisk journalist boende i Sverige och knuten till tankesmedjan Atlantic Council, ser just öppnandet av flygplatsen i Sanaa som en viktig fråga som borde kunna lösas under konsultationerna i Sverige.

– Blockeringen av vägar in till Jemen har gjort mer skada än flyganfallen. Det är akut brist på jobb, mat, mediciner. I dag är bröd och mjölk dyrare än här i Sverige. Och människor dör av vanligtvis enkelt behandlade sjukdomar.

Hon hoppas också på ett eldupphör – ett stopp för bombningarna i Jemen och raketbeskjutningen mot Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Att nå en långsiktig fredslösning kommer dock att bli mycket svår, säger Afrah Nasser:

– Ingen part vill visa att den är den svaga parten. Frågan för FN:s medlare är hur man ska hitta ett sätt att få båda att se ut som vinnare, men samtidigt avsluta konflikten och våldet. Det är nästan ett omöjligt uppdrag.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan