|

Uppdelning kan öppna upp i asylstrid

NyhetsbildZoom
Hur och var asylsökande ska tas emot i EU skapar fortfarande stor oenighet mellan medlemsländerna. Arkivfoto. Foto: Javier Fergo/AP/TT
I 2,5 år har EU-länderna varit envist oeniga om sin framtida asylpolitik. Kanske kan det lätta nu sedan EU-kommissionen tröttnat på striderna och föreslagit att länderna åtminstone säger ja till de delar som man grälat mindre om.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Jag ser fram emot dagens diskussion och hoppas att inspelet från kommissionen ska leda frågan framåt och att man når en gemensam insikt om att vi måste komma till ett beslut, säger migrationsminister Heléne Fritzon (S) på väg in till dagens ministermöte i Bryssel.

Helst vill dock Sverige att alla de sju förslag som ingår i paketet godkänns på samma gång.

– Vi ser gärna att man tar alla akterna tillsammans i ett samlat paket för att vi vill vara säkra på att vi får ett beslut om en reformerad Dublinförordning där man tar ett solidariskt ansvar. Men i det låsta läget som vi är nu har vi sagt att vi är beredda att kompromissa, säger Fritzon.

I dag väntar emellertid endast en kvartslång lägesrapport och därefter en lunchdiskussion, utan konkreta förslag på bordet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan