|

Nu avgörs vad som väntar efter eran Merkel

NyhetsbildZoom
Toppkandidaterna till partiledarposten i CDU: Friedrich Merz till vänster och Annegret Kramp-Karrenbauer i mitten. Till höger syns också uppstickaren Jens Spahn. Foto: Jens Meyer/AP/TT
Efter 18 år med Angela Merkel vid rodret har det blivit dags för de tyska Kristdemokraterna att välja ny partiledare. Oavsett vem som tar över väntas förändringen bli stor, enligt en expert.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På kongressen i Hamburg väntas Kristdemokraterna (CDU) under fredagen rösta om vem som ska bli partiets nya ordförande – och det är mycket som står på spel.

Den som tar över ledarskapet för CDU väntas också bli Tysklands nästa förbundskansler. Merkel har meddelat att hon vill sitta kvar som regeringschef till och med mandatperiodens slut 2021 – även om hon kan komma att pressas att lämna posten i förtid efter partiledarbytet.

Merkel har lett CDU i 18 år, men meddelade i slutet av oktober att hon inte ställer upp för omval. Under hennes tid vid makten har Tyskland intagit en global ledarroll både ekonomiskt och säkerhetspolitiskt. Samtidigt är Tyskland djupt splittrat, inte minst i synen på flyktingar och migranter. Även inom partiet är Merkels invandringspolitik en vattendelare.

CDU fick 33 procent i valet i september förra året – men stödet har sjunkit till omkring 28 procent i de senaste väljarundersökningarna, enligt nyhetsbyrån AFP. Enligt Tysklandsexperten Thomas Sommerer finns en växande törst efter förändring efter Merkels många år som CDU-ledare.

– Det kommer att bli en ganska stor förändring oavsett vem det blir, säger Sommerer, som är docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till TT.

De två kandidater som anses ha störst chans att få delegaternas majoritet på kongressen är den mittenorienterade partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer och marknadsliberalen Friedrich Merz. Och inför omröstningen rapporteras det råda spänd stämning mellan de olika kandidaternas anhängare inom partiet.

Kramp-Karrenbauer är Merkels favorit, men vissa frågar sig om hon är för lik förbundskanslern och verkligen kan bidra med den förnyelse som många vill se. Merz har i sin tur stort stöd av näringslivet och är omtyckt för sin raka retorik – å andra sidan menar kritiker att mångmiljonären har bristande kontakt med vanliga tyskars verklighet. 

Fakta: Stort parti med kristen grundsyn

  • CDU – Christlich Demokratische Union Deutschlands – är ett kristdemokratiskt parti i Tyskland. Partiet är ett av landets traditionellt dominerande partier. Det andra är Socialdemokraterna (SPD).
  • CDU leds sedan 2000 av Angela Merkel. På listan över tidigare partiledare finns bland andra förbundsrepublikens förste ledare Konrad Adenauer och återföreningskanslern Helmut Kohl.
  • Politiskt är CDU ett brett, allmänborgerligt parti med en kristen grundsyn. Partiet förespråkar "social marknadsekonomi" och finns representerat i alla tyska förbundsländer förutom Bayern, där man har ett valtekniskt samarbete med CSU, som ofta ligger något till höger om CDU.
  • Valet till förbundsdagen 2017 blev ett fiasko för CDU, vilket förstärkt partiets inre spänningar. Sedan flyktingkrisen 2015, då Merkel intog en mer liberal hållning än de flesta av sina EU-kolleger, har hon ifrågasatts allt mer öppet, inte minst från partiets högerflank.
 

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan