Över 40 procent av kvinnorna uppger att hälsosam mat är viktigare än priset. Av männen är det 26 procent som anser det som det viktigaste. Det visar HSS Medias och Yle Österbotten enkät Min mat.

 Forskaren Kjell Herberts, som sammanställt enkäten, är inte ett dugg förvånad.

– Att priset inte längre är den avgörande faktorn överraskar inte mig. Vi är i dag medvetna om naturens sårbarhet, vilket påverkar våra inköp.

Herberts tror att svaren kan vara ett resultat av de stora diskussionerna kring klimatpåverkan samt en större medvetenhet om ekologi och hälsokost. Österbottningarna har också det bättre ställt i dag.

– Allt fler österbottningar har i dag större resurser vilket också har en inverkan, men vi får inte får blunda för de som inte har råd att köpa vad de vill. Några av de som svarat på enkäten uppger att de är arbetslösa och ställer sig i matkön vid behov.

 

Av de som svarat på enkäten anser framför allt männen att vegetarisk och vegansk mat är helt oviktigt.

Herberts säger att det i dag är unga kvinnor som är mer positivt inställt till den här typen av kost. Vad det här beror på kan han inte svara på.

– Vi kan se en likadan delning bland attityderna mot rött kött. Men jag vet inte vad det här beror på, det kunde säkert en psykolog berätta.

 Kjell Herberts säger att undersökningen visar flera intressanta aspekter. Man kan exempelvis se att intresset för mat och kost ökat.

– Maten är inte bara något som vi behöver för överlevnad, utan har en stor roll för livskvaliteten och att man mår bra.

 

Undersökningen visar att många storhandlar vid en stormarknad en gång i veckan. Trots det ska man inte underskatta närbutikens betydelse, säger Herberts.

– Det är glädjande att se att den lokala matbutiken fortfarande är viktig för de dagliga inköpen.

I undersökningen framkom det att hela 35 procent av de som svarat handlar regelbundet via Reko-ringar, men då som lokala komplement till de övriga inköpen.

– Det vanligaste är att man köper bara vissa produkter, så som grönsaker, ägg och honung.

"Vi är i dag medvetna om naturens sårbarhet, vilket påverkar våra inköp."

Kjell Herberts

 

 Att beställa mat via nätet kommer att bli populärare tror Herberts, även om bara 2 procent svarat att de klickar hem sina varor.

 Han tror att näthandlande troligen är populärare i de större städerna, men det är definitivt en växande trend i Österbotten.

– Jag tror att handla mat på nätet kommer att bli populärare bland unga stressande människor som är vana med att köpa mycket annat på nätet.