På måndagen ska S-ledaren Stefan Löfven lämna rapport till talmannen om hur det går med hans ansträngningar att få ihop ett regeringsunderlag.

Svaret beror till stor del på vad Centerpartiet och Liberalerna anser om förhandlingsresultatet.

Liberalerna kallade in sin partistyrelse och riksdagsgrupp till ett extra möte på söndagen, erfar TT. Och enligt flera medier har Centerpartiet gjort detsamma.

Mötena omgärdas av stort hemlighetsmakeri och partiernas presstjänster meddelar att de inte tänker ge några kommentarer under söndagskvällen.

Regeringsförhandlingarna sker under tidspress. På måndagen ska Löfven lämna en rapport till talmannen, och eventuellt föreslås för en statsministeromröstning senare i veckan, om han inte ber om mer tid.

På måndagen ska riksdagens finansutskott också slutbehandla nästa års statsbudget. Där står regeringens avskalade övergångsbudget mot ett gemensamt M-KD-förslag som just nu ser ut att vinna med stöd av Sverigedemokraterna.

Ett nederlag för Löfven i den avgörande budgetomröstningen på onsdag skulle innebära stora bekymmer om han lyckas få till en regering.

Visserligen kan Löfven lägga en fyllig ändringsbudget senare, men inkomstskattesänkningar kan inte ändras under året. Han riskerar att få styra med en M-KD-budget, med stora skattesänkningar som lägger beslag på en stor del av det reformutrymme han vill använda.

Löfven kan räddas av att få till en uppgörelse om regeringen de närmaste dagarna, som innebär att C och L är beredda att rösta med regeringen den 12 december.

Liberalerna har kallat in sitt partiråd till tisdagen för att vara redo att ta ställning inför onsdagens omröstning. Finns det inget konkret förslag då, blir det dock inget möte.

Varken C eller L vill sitta i en S-ledd regering, men kan tänka sig samarbete om budget och olika sakfrågor.

Men Löfven har fått kravlistor som är mycket svårsmälta för S. Där finns krav på slopad värnskatt, höjd gräns för att betala statlig skatt, uppluckrad arbetsrätt, steg mot marknadshyror och krav på mer generösa regler för familjeåterförening, bland mycket annat. Lägg därtill MP:s krav på mer klimatpolitik och grön skatteväxling.

Om talmannen föreslår att riksdagen ska rösta om Stefan Löfven i mitten av veckan, och han godtas som statsminister, blir det presentation av ministrar och regeringsförklaring dagarna därefter.

Det riskerar då att krocka med EU-toppmötet i Bryssel på torsdag och fredag. Om Stefan Löfven tvingas att ställa in kommer Sveriges stol att stå tom när de andra EU-ländernas stats- och regeringschefer diskuterar brexit och migration. Enbart kungen kan ersätta statsministern, och det är inte aktuellt. I stället kan ett annat EU-land få föra Sveriges talan.