Guterres, sändebudet Martin Griffiths och utrikesminister Margot Wallström (S) inledde slutceremonin i fredssamtalen inför ett stort pressuppbåd.

– Jag vill tacka utrikesminister Margot Wallström och den svenska regeringen för att de är värdar för de här samtalen och för det varma välkomnandet, säger Guterres.

Han tackade också länder som Saudiarabien, Kuwait, men framför allt de två sidorna i Jemensamtalen – regeringen och Huthirebellerna. Parterna har kommit överens på flera punkter under samtalen, särskilt viktigt är eldupphör i hamnstaden al-Hudaydah. Samtliga styrkor kommer att dras tillbaka både från hamnen och från själva staden.

– Det här kommer att vara det första tillbakadragandet av styrkor i den här konflikten, säger sändebudet Martin Griffiths.

Detta kommer att förbättra levnadsförhållandena för miljoner jemeniter, enligt FN:s generalsekreterare.

– Det svåraste vi hade framför oss var en uppgörelse om al-Hudaydah.

Utrikesminister Margot Wallström tar emot FN:s generalsekreterare António Guterres på Arlanda.


Guterres hoppas att detta ska leda till att humanitära korridorer kan öppnas. Parterna har också kommit överens om att fortsätta samtalen framöver.

– Det är en lång väg kvar, det är många frågor kvar att diskutera, men det är i alla fall början på en process där slutresultatet kan bli fred i Jemen och en framtid som jemeniterna förtjänar, säger António Guterres.

De båda skakade sedan hand för första gången framför smattrande kameror vilket följdes av applåder. Margot Wallström (S) lovordade också samtalen.

– Det här är en speciell dag för Jemen, FN och för oss här i Sverige. Jag vill säga tack till alla för att ha rest så långt till den här snöiga platsen.

– Det är en ljus dag.

Hon tackade särskilt delegationerna från Jemen och säger att samtalen förts i konstruktiv anda och lett till ett ökat förtroende.

– För en vecka sedan nämnde jag att världen tittar och förväntar sig konkreta resultat. Jag är extremt glad att vi kanske har en Stockholmsdeklaration med kanske de viktigaste framstegen gjorda om al-Hudaydah och fångutväxling som exempel på det.

– Jag tycker också att vi har visat att folket i Jemen att världssamfundet bryr sig om deras lidande. Det här får aldrig mer kallas en bortglömd konflikt. Där måste vi tacka medierna också, vi ser hur ni är viktiga för att berätta om folks öden, säger Wallström.

Demonstranter håller upp Södra Jemens flaggor och kräver att regionen ska bli ett självständigt land. Demonstrationen hölls utanför Johannesbergs slott i Rimbo i Sverige, där fredsförhandlingarna samtidigt pågick.


Parterna undertecknade inte något fysiskt avtal men uppges också acceptera att internationella flygningar ska få inspekteras på en flygplats som hålls av regeringen innan de går till eller från huvudstaden Sanaa.

Det är ännu oklart om inspektionerna ska äga rum på flygplatsen i Aden, som är den forna huvudstaden och där den saudiskstödda regeringen har sitt säte, eller i Sayun i sydöstra Jemen.

– FN vill se att flygplatsen öppnas så snart som möjligt, säger Guterres.

Samtalen har hållits på Johannesbergs slott utanför Rimbo, norr om Stockholm.