YES-nätverkets utnämnande av årets YES-agent beviljas aktörer som aktivt deltar i arbetet med att utveckla företagsamhetsfostran, skapar nya nätverk och bygger upp samarbetet mellan skolan och näringslivet.

I år tillfaller utnämningen Korsnäs kommundirektör Christina Båssar.

– Båssar har under det senaste året aktivt jobbat med att öka samarbetet mellan kommunen, skolorna och näringslivet i Korsnäs. Tillsammans med rektorerna i Korsnäs kommun har Båssar varit ett stort stöd i utvecklandet av fostran till företagsamhet i kommunens skolor under läsåret 2018–2019. Båssar har även aktivt deltagit i att bygga upp samarbetet mellan kommunens skolor och företag. Hon är en möjliggörare som personligen deltar i utvecklingsarbetet och hennes engagemang är ett stort stöd i det arbete som görs för att fostran till företagsamhet förverkligas i skolan, säger Inger Aaltonen, YES Österbottens regionchef, i ett pressmeddelande. 


Under det gångna året har samarbetet med näringslivet och kommunerna haft en central roll i YES Österbottens verksamhet och arbete med att förverkliga företagsamhetsfostran i regionens skolor.

– I Finland görs ett banbrytande arbete i utvecklingen av företagsamhetsfostran. Driftiga lärare har en central roll i skolans och undervisningens förnyelseprocess, men i det arbetet välkomnar lärarna stöd från externa aktörer. För att förverkliga företagsamhetsfostran i skolorna behövs både internt och externt samarbete. Därför premierar YES-nätverket årligen personer, arbetsteam eller organisationer som genom sitt arbete främjar utvecklingen av en företagsam verksamhetskultur i våra skolor, säger Aaltonen.

Båssar kommer att tilldelas erkännandet under semifinalen i tävlingen "Våga vara företagsam" som hålls i Vasa den 7 februari nästa år.