Relationen mellan länderna har varit ansträngd sedan 2008. Då utropade sig Kosovo självständigt från Serbien, med stöd från flera västländer.

Sedan flera år pågår en EU-stödd dialog för att lösa ländernas återstående konflikter, men den har inte lett till många framsteg. EU har krävt att Serbien ska normalisera sitt förhållande till Kosovo för att kunna accepteras som medlem i unionen.

De flesta oppositionella parlamentsledamöter bojkottade omröstningen om att godkänna en förhandlingsgrupp.

Kosovos president Hashim Thaci meddelade i somras att han ville hitta en lösning tillsammans med Belgrad om ändrad gränsdragning mellan länderna. Båda ländernas presidenter har tidigare uttalat sig positiva till att dra en ny gräns, baserad på var det bor flest serber respektive albaner.

Parlamentet i utbrytarrepubliken Kosovo röstade i fredags för att landet ska bilda en egen armé. Omröstningen genomfördes en vecka efter att Serbiens premiärminister sagt att ett sådant beslut skulle kunna orsaka ett militärt ingripande från Belgrad.

Med beslutet om en egen armé hävdar sig Kosovo ytterligare som självständig stat, vilket Serbien ser som en provokation.