|

Äventyrare korsade Antarktis

NyhetsbildZoom
Colin O'Brady ringer hem för att berätta att han klarat överfärden över Antarktis. Foto: Colin O'Brady/AP/TT
Colin O'Brady är den första personen som ensam korsat Antarktis från norr till söder på skidor utan stöd eller hjälp.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den 33-årige amerikanen meddelade världen via Instagram att han lyckats med bedriften att utan hjälp ta sig de 160 milen över den snö- och istäckta kontinenten, släpandes en stor släde bakom skidorna.

Vissa dagar har sikten varit så dålig att det knappt gått att se omgivningen och kylan har varit ständigt närvarande, med en medeltemperartur på närmare 30 minusgrader.

"Även om de sista 32 timmarna var några av de mest utmanande timmarna i mitt liv, så har de helt ärligt även varit några av de bästa ögonblicken som jag någonsin har upplevt", skriver han.

Colin O'Brady sträcker upp armarna i luften under sin färd över Atlanten. Foto: Colin O'Brady/AP/TT


Överfarten tog 54 dagar och avslutades med vad amerikanen beskriver som ett ultramaraton på 129 kilometer, något han kom på spontant att han skulle utföra.

"När jag kokade vatten till min frukostgröt, så poppade vad som verkade vara en omöjlig tanke upp i mitt huvud. Jag undrade, skulle det vara möjligt att göra ett försök att ta hela den sista biten i sträck?", skrev O'Brady 18 timmar in i försöket på Instagram.

Det har varit en kamp om att hinna först, men britten Louis Rudd, som startade samtidigt som amerikanen, är ett par dagar efter O'Brady. Den norske äventyraren Børge Ousland korsade Antarktis redan 1996–1997, men hade hjälp av ett draksegel.

Att ensam korsa Antarktis är långt ifrån ofarligt. För två år sedan omkom britten Henry Worsley i ett försök. Han tvingades att kalla på hjälp efter att ha insjuknat, och avled senare i chilenska Punta Arenas. Rudd, som var nära vän med Worsley, har beskrivit att han gör försöket för att hedra sin vän, enligt National Geographics.

Kommentarer
|

Svensk psykolog: "Tvinga inte barn till aktiviteter"

Nyhetsbild
Barns intresse för fritidsaktiviteter ser olika ut och ibland kan föräldrar behöva putta på. Arkivbild. Foto: Vegard Wivestad/TT
Fotboll, scouter eller teater. Vissa barn vill prova allt – men vad gör du som förälder om barnet inte vill någonting? Och är aktiviteterna alltid till för barnen eller för att föräldrar ska känna sig duktiga?

Mest läst senaste veckan