|

Lady Gaga en av vinnarna på Golden Globe-galan

NyhetsbildZoom
Bradley Cooper och Lady Gaga delade ut priset för bästa skådespelare i en komedi-tv-serie. Foto: Paul Drinkwater/AP/TT
Den amerikanska Golden Globe-galan som hyllar insatser i film- och tv-världen är i gång.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Golden Globe-galan inleddes relativt snällt av Sandra Oh och Andy Samberg, som skämtade om att de var de enda två skådespelarna i Hollywood som aldrig gjort något opassande, och att de därför fick leda galan. Sedan sade de att en lycklig i publiken skulle få äran att leda Oscarsgalan, en pik till galan som fortfarande inte har någon värd sedan Kevin Hart dragit sig ur.


Oh skämtade att "Crazy rich asians" är den första Hollywoodfilmen med en asiatisk-amerikansk person i huvudrollen sedan "Ghost in the shell" och "Aloha", där Scarlett Johansson respektive Emma Stone spelade personer med asiatisk bakgrund, vilket kritiserades för så kallad whitewashing.

– Förlåt, ropade Emma Stone från publikplats.

Trots allt lyste det igenom att Golden Globe är en betydligt mer lättsam gala än Oscarsgalan. Maya Rudolph friade till sin komikerkollega Amy Poehler i samband med att de två delade ut pris, och Christian Bale hade en något oväntad person han ville tacka:

– Tack satan, för att du inspirerat mig till hur jag ska spela den här rollen (USA:s förre vicepresident Dick Cheney), sade han när han tog emot priset som bästa manliga skådespelare i en musikal- eller komedifilm för rollen i "Vice".

Amy Poehler är en av gästerna vid Golden Globe-galan. Foto: Jordan Strauss/AP/TTMeetoo-rörelsen, som svept över Hollywood, märktes också under galan.

– Du krävde allt av mig utom sex, precis som det ska vara i den här industrin, sade Patricia Clarkson när hon riktade ett tack till "Sharp objects"-regissören Jean-Marc Vallée när hon tog emot priset som bästa kvinnliga biroll i en serie, tv-serie eller tv-film.


Amy Adams fick dock ingen Golden Globe för sin insats i samma serie. Priset för bästa kvinnliga skådespelare i en begränsad tv-serie gick i stället till Patricia Arquette för "Escape at Dannemora". Adams fick heller inte pris som bästa kvinnliga birollsinnehavare i "Vice", den statyetten gick till Regina King för "If Beale Street could talk".

Veteranen Michael Douglas vann galans första pris för bästa skådespelare i en musikal- eller komedi-tv-serie för rollen i "The Kominsky method", hans fjärde Golden Globe. Serien utsågs även till bästa komediserie medna "The americans" röstades fram till bästa dramaserie.

Sandra Oh fick även kliva upp på scenen i form av pristagare, då hon vann priset för bästa kvinnliga skådespelare i en drama-serie, för "Killing Eve".


En av de som glittrade mest på galan i Los Angeles var Lady Gaga, som både delade ut pris tillsammans med Bradley Cooper och fick ta emot ett pris för bästa originalsång i en spelfilm för låten "Shallow" i "A star is born". Lady Gaga bar ett halsband med 300 diamanter, enligt The Hollywood Reporter värt mer än fem miljoner dollar.

Lady Gaga på Golden Globes röda mattan. Foto: Jordan Strauss/AP/TT– Eftersom det här är ett så speciellt tillfälle – hennes första större gala för säsongen – så ville vi ha juveler och en klänning som kompletterar varandra, säger Gagas stylist Tom Eerebout till tidningen.

Enligt AFP påminde halsbandet om ett som Judy Garland bar i 1954 års version av "En stjärna är född", en förlaga till den film som Lady Gaga även är nominerad som bästa skådespelare för.

Netflixfilmen "Roma" blev en av nattens stora vinnare, genom att ta hem pris för både bästa regi (Alfonso Cuarón) och bästa ickeengelskspråkiga film. Det var Cuaróns andra Golden Globe som regissör, efter "Gravity" 2013, och det var fjärde gången på sex år en mexikansk regissör tog hem priset.

Golden Globes röstas fram av drygt 90 medlemmar i Hollywood foreign press association, filmjournalister från hela världen.


Priser i urval

  • Bästa manliga skådespelare tv-serie, musikal/komedi : Michael Douglas, "The Kominsky method"
  • Bästa film, animerad: "Spider-Man: Into the spider-verse"
  • Bästa manliga skådespelare i tv-serie, drama: Richard Madden, "Bodyguard"
 

Kommentarer
|

Amanda från Jakobstad fotar för Therese Lindgrens Instagram

Nyhetsbild
Therese Lindgren och hunden Rasmus. Foto: Amanda Parkkinen
Amanda Parkkinen jobbar som fotograf i Stockholm och när svenska Youtube-stjärnan Therese Lindgren såg Amandas bilder hörde hon av sig.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan