|

Yles partimätning: Sannfinländarna går framåt – hårdare kamp mellan SDP och Samlingspartiet

NyhetsbildZoom
Jussi Halla-ahos Sannfinländarna gick framåt i partimätningen efter sexualbrott mot minderåriga i Uleåborg. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva
Stödet för Svenska folkpartiet sjönk rejält, vilket kan ha berott på en statistisk avvikelse.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är en hård kamp om att bli största parti, enligt Yles partimätning. Socialdemokraterna är fortfarande största parti i undersökningen med 21,2 procent, medan Samlingspartiet har ökat sitt stöd något och ligger på 19,6 procent.

Sannfinländarna har gått framåt med 2,1 procentenheter och har ett stöd på 10,2 procent. Det innebär att de går förbi Vänsterförbundet, som har ett stöd på 9,5 procent. Enligt Taloustutkimus forskningschef Tuomo Turjan inverkar sexualbrotten i Uleåborg på Sannfinländarnas stöd.

– Det finns ett tydligt samband. Redan följande vecka syntes en höjning i Sannfinländarnas väljarstöd, säger Turja till Yle.


Svenska folkpartiets stöd minskar drastiskt i undersökningen, från 4 till 2,5 procent. Enligt Turja handlar det sannolikt om en statistisk avvikelse som beror på att få har svarat på gallupen i vissa områden.

Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, skriver på Twitter att han är säker på att siffrorna inte stämmer för SFP:s del.

 

Han får medhåll av Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap, som skriver att siffrorna beror på att SFP:s stöd inte är jämnt fördelat över hela landet.

– Enda noterbara förändringen är Sannfinländarnas ökade stöd som torde vara faktiskt. Kampen om första plats – SDP – Samlingspartiet – är fortfarande helt öppen, skriver Djupsund på Twitter.

 

Undersökningen genomfördes av Taloustutkimus som intervjuade 2 443 personer, varav 1 534 uppgav vilket parti de stöder. Felmarginalen är 2,1 procentenheter för de stora partierna.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt
1

Hemmafixaren Daniel reparerade elbilens batteri: "Kan ju inte vara så svårt"

KORSHOLM Att köpa elbil med defekt batteri behöver inte innebära konkurs. Läs hur Daniel Öster fixade biffen i föräldrarnas garage i Norra Vallgrund.

Nyhetsbild
Lokalt

Tingsrätten fryser 2,6 miljoner euro av kristen förening i Karleby

Tingsrätten har på tisdagen belagt föreningen Martyrkyrkans vänners egendom i kvarstad. Också Karlebyföreningens grundare misstänks för brott. Misstankar som han bestrider.

Nyhetsbild
Kultur

Dylan tillbaka i staden där hans liv förändrades

Musikernas favorit från 2015 är tillbaka i Vasa. Skägget är längre – men blicken på orkestern är fortfarande lika stark.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Ingo utmanad av folket

ANNONS FRÅN CHRISTOFFER INGO Christoffer Ingo, kandidat (SFP) i riksdagsvalet 2019, ville möta sina väljare på ett annorlunda sätt och efterlyste därför utmaningar av alla de slag. Hittills har han jobbat en halv dag på ett daghem, backat en 17 meters långtradare och mätt sina krafter i styrkelyft.

Mest läst senaste veckan