|

Yles partimätning: Sannfinländarna går framåt – hårdare kamp mellan SDP och Samlingspartiet

NyhetsbildZoom
Jussi Halla-ahos Sannfinländarna gick framåt i partimätningen efter sexualbrott mot minderåriga i Uleåborg. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva
Stödet för Svenska folkpartiet sjönk rejält, vilket kan ha berott på en statistisk avvikelse.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är en hård kamp om att bli största parti, enligt Yles partimätning. Socialdemokraterna är fortfarande största parti i undersökningen med 21,2 procent, medan Samlingspartiet har ökat sitt stöd något och ligger på 19,6 procent.

Sannfinländarna har gått framåt med 2,1 procentenheter och har ett stöd på 10,2 procent. Det innebär att de går förbi Vänsterförbundet, som har ett stöd på 9,5 procent. Enligt Taloustutkimus forskningschef Tuomo Turjan inverkar sexualbrotten i Uleåborg på Sannfinländarnas stöd.

– Det finns ett tydligt samband. Redan följande vecka syntes en höjning i Sannfinländarnas väljarstöd, säger Turja till Yle.


Svenska folkpartiets stöd minskar drastiskt i undersökningen, från 4 till 2,5 procent. Enligt Turja handlar det sannolikt om en statistisk avvikelse som beror på att få har svarat på gallupen i vissa områden.

Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, skriver på Twitter att han är säker på att siffrorna inte stämmer för SFP:s del.

 

Han får medhåll av Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap, som skriver att siffrorna beror på att SFP:s stöd inte är jämnt fördelat över hela landet.

– Enda noterbara förändringen är Sannfinländarnas ökade stöd som torde vara faktiskt. Kampen om första plats – SDP – Samlingspartiet – är fortfarande helt öppen, skriver Djupsund på Twitter.

 

Undersökningen genomfördes av Taloustutkimus som intervjuade 2 443 personer, varav 1 534 uppgav vilket parti de stöder. Felmarginalen är 2,1 procentenheter för de stora partierna.

Kommentarer
|

IS: Åbokvinna ringde nödcentralen 51 ggr för att beställa taxi

Nyhetsbild
Foto: SPT Foto: SPT
Polisen i Sydvästra Finland har omhändertagit en 41-årig kvinna efter att hon ringt nödcentralen i ett halvt dygns tid. Kvinnan led ingen nöd, utan ville bara beställa en taxi, skriver Iltasanomat.

Mest läst senaste veckan