|

Centerns ledning säger ja till Löfven

NyhetsbildZoom
– Detta är inte lösningen vi helst hade velat se, men det är den bästa möjliga i en svår situation, säger Centerns partiledare Annie Lööf. Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva
Centerns ledning säger ja till att släppa fram Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister. – Sverige behöver en ny regering, säger partiledaren Annie Lööf.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hon lämnade beskedet efter att Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp diskuterat regeringsfrågan på fredagsförmiddagen.

– Detta är inte lösningen vi helst hade velat se, men det är den bästa möjliga i en svår situation, säger Lööf.

Därför rekommenderar Centerns ledning att partiets förtroenderåd på lördag säger ja till Löfven.

Det regeringsalternativ som Centerns ledning säger ja till innebär att S och MP bildar regering. Enligt utkastet till överenskommelse mellan S, MP, C och L ska man samarbeta om budgeten och ett antal politiska frågor.

– Om detta genomförs så kommer det att göra Sverige till ett bättre land, säger Lööf.

Avgörande för Centerledningens val av regering har varit att Sverigedemokraterna inte får inflytande.

– För att en Alliansregering ska kunna regera så krävs SD aktiva gröna ja knapp och den knappen är inte gratis, säger Lööf.

I utkastet står även att "denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden".

– Vi har drivit fram en liberal reformpolitik som vi inte sett under de senaste två mandatperioderna, säger Lööf.

I utbyte mot att släppa fram Löfven som statsminister har Centern och Liberalerna bland annat fått bättre villkor för företagare, som sänkt arbetsgivaravgift, ett breddat rut-avdrag och borttagen värnskatt 2020.

– Det är unikt i svensk politisk historia att S är berett att driva en sådan politik, säger Lööf. 

Stefan Löfven (S) kan ha en uppgörelse klar med L, MP och C om regeringsfrågan. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TTArbetslöshetsförsäkringen ska, enligt utkastet, reformeras, liksom Arbetsförmedlingen. Där står också att arbetsrätten ska moderniseras, bland annat genom ett tydligt utökat antal undantag från turordningsreglerna vid uppsägning. Den frågan ska dock utredas först.

Utkastet innehåller också åtgärder för att det ska vara lättare att leva på landsbygden. De har, enligt Lööf, varit viktiga för att kunna säga ja till Löfven.

Det handlar till exempel om bättre infrastruktur, fler servicekontor och ett förändrat strandskydd. Ett kraftfullt "bondepaket" aviseras med åtgärder för att underlätta för bönderna. C har också fått igenom krav på att skogsägares äganderätt ska stärkas, till exempel med ökade ekonomisk kompensation när staten inskränker möjligheterna att använda skogen.

Nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas, enligt utkastet. Flygskatten ska vara kvar tills vidare. Fri hyressättning vid nybyggnation ska införas och uppskovsräntan på vinster från bostadsaffärer ska tas bort.

Den stramare tillfälliga asyllagen ska förlängas i sommar, men överenskommelsen innebär att rätten till familjeåterförening återställs för alternativt skyddsbehövande. Liberalerna har i utkastet fått gehör för språkkrav för att få medborgarskap. Centern har fått acceptera ett stopp för nya religiösa friskolor.

Socialdemokraterna får påbörja införandet av sitt vallöfte om en familjevecka, det vill säga mer ledighet för föräldrar.

Enligt utkastet ska de fyra partierna även samarbeta om en framtida stor skattereform och en grön skatteväxling.

– Överenskommelsen gör oss inte till ett regeringsparti, men inte heller till ett passivt stödparti för S. Snarare en aktiv liberal motor, säger Lööf.

Liberalerna ska ta ställning till om man ska stödja Löfven eller Kristersson på ett partiråd på söndag. På måndag träffar riksdagens talman var och en av de åtta riksdagspartiernas partiledare. Därefter ska han föreslå riksdagen en ny statsminister.

Statsministeromröstningen sker på onsdagen den 16 januari.

Kommentarer
|

Flygplan i krock – två piloter döda

Nyhetsbild
Planen kolliderade nära Masterton i Nya Zeeland.
Två piloter har dött efter att två mindre flygplan kolliderat i luften nära Masterton i Nya Zeeland. Kort innan planen krockade hade fyra fallskärmshoppare hoppat från det ena planet.

Mest läst senaste veckan