|

Facket och arbetsgivare missnöjda: "Tandlöst", "öppnar för godtycke"

NyhetsbildZoom
Som det ser ut nu har en mittenuppgörelse mellan S, MP, C och L tagit ett steg mot att bli verklighet. Foto: Henrik Montgomery/Lehtikuva
Utökade undantag från turordningsreglerna föreslås i den sakpolitiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Varken fack eller arbetsgivare är särskilt nöjda med den mittenuppgörelse mellan S, MP, C och L som nu Centerpartiet beslutat ställa sig bakom.

Enligt förslaget ska turordningsreglerna ändras genom utökade undantag från reglerna. En utredning ska återkomma med hur det ska se ut, men siktet är inställt på att öka flexibiliteten för de små och medelstora företagen. 

Men politikerna ger arbetsmarknadens parter chansen först:

"Om parterna når en överenskommelse om hur las ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet ska regeringen i stället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse. I annat fall genomförs utredningens förslag", står det i den sakpolitiska överenskommelsen.

Från fackligt håll blir det inte oväntat mycket ris:

"Om det stämmer att man gjort upp om att försöka hota parterna till en uppgörelse är det mycket allvarligt. Att ändra turordningsreglerna löser inte något viktigt problem på den svenska arbetsmarknaden men öppnar upp för godtycke och underminerar viktiga kollektivavtal om trygghet för den som blir av med jobbet", skriver TCO:s samhällspolitiske chef Samuel Engblom.

Arbetsgivarsidan tycker samtidigt att förändringarna är alldeles för små:

"Behovet av förändring gäller hela las och inte bara turordningsreglerna", skrev Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar strax innan politikernas förslag blev officiellt.

Samtidigt har partierna S, MP, C och L kommit överens om att öppna arbetslöshetsförsäkringen för fler.

Dessutom ska Arbetsförmedlingen "reformeras i grunden", där myndigheten får koncentrera resurserna på kontroll av arbetssökande och fristående aktörer, som i större utsträckning får sköta matchandet på arbetsmarknaden.

Kommentarer
|

Fujimori tvingas tillbaka till cellen

Nyhetsbild
Kravallpolis utanför sjukhuset där Perus tidigare president Alberto Fujimori vårdas. Arkivbild. Foto: Martin Mejia/AP/TT
Perus auktoritäre expresident Alberto Fujimori har tvingats tillbaka till sin fängelsecell, efter en medicinsk bedömning att 80-åringen är frisk nog.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Mårdhundar och mink kan snart få dödas fritt – och älgar får skjutas med pilbåge

Just nu behandlas ett förslag som kan leda till att vem som helst får ta livet av bland annat mårdhundar och minkar. Samtidigt föreslås det att älgjakt med pilbåge ska bli tillåtet.

Nyhetsbild
Sport

Alva hör till rätt generation – nu kan också tjejer som gillar att flyga sikta mot mästerskap

BACKHOPPNING/NORDISK KOMBINATION Nordisk kombination och backhoppning var länge vikta för män. "När jag är tillräckligt gammal så finns det VM och OS", säger 13-åriga löftet Alva Thors från Vörå.

Nyhetsbild
Lokalt

Byta kraftlinje är tufft jobb – så här ser det ut från liftkorgen

Arbetet med att förnya kraftledningen mellan Petalax och Vasklot är drygt halvvägs. Jobbet är tungt. Det görs oberoende av väder, i snö och kyla.

Nyhetsbild
Lokalt

Trodde det brann – var ånga från pizzaugn

KARLEBY Flera enheter ryckte ut till en brand i centrum av Karleby på torsdagsmorgonen. Det visade sig att det inte brann över huvud taget.

Mest läst senaste veckan