|

Facket och arbetsgivare missnöjda: "Tandlöst", "öppnar för godtycke"

NyhetsbildZoom
Som det ser ut nu har en mittenuppgörelse mellan S, MP, C och L tagit ett steg mot att bli verklighet. Foto: Henrik Montgomery/Lehtikuva
Utökade undantag från turordningsreglerna föreslås i den sakpolitiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Varken fack eller arbetsgivare är särskilt nöjda med den mittenuppgörelse mellan S, MP, C och L som nu Centerpartiet beslutat ställa sig bakom.

Enligt förslaget ska turordningsreglerna ändras genom utökade undantag från reglerna. En utredning ska återkomma med hur det ska se ut, men siktet är inställt på att öka flexibiliteten för de små och medelstora företagen. 

Men politikerna ger arbetsmarknadens parter chansen först:

"Om parterna når en överenskommelse om hur las ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet ska regeringen i stället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse. I annat fall genomförs utredningens förslag", står det i den sakpolitiska överenskommelsen.

Från fackligt håll blir det inte oväntat mycket ris:

"Om det stämmer att man gjort upp om att försöka hota parterna till en uppgörelse är det mycket allvarligt. Att ändra turordningsreglerna löser inte något viktigt problem på den svenska arbetsmarknaden men öppnar upp för godtycke och underminerar viktiga kollektivavtal om trygghet för den som blir av med jobbet", skriver TCO:s samhällspolitiske chef Samuel Engblom.

Arbetsgivarsidan tycker samtidigt att förändringarna är alldeles för små:

"Behovet av förändring gäller hela las och inte bara turordningsreglerna", skrev Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar strax innan politikernas förslag blev officiellt.

Samtidigt har partierna S, MP, C och L kommit överens om att öppna arbetslöshetsförsäkringen för fler.

Dessutom ska Arbetsförmedlingen "reformeras i grunden", där myndigheten får koncentrera resurserna på kontroll av arbetssökande och fristående aktörer, som i större utsträckning får sköta matchandet på arbetsmarknaden.

Kommentarer
|

Märklig Google-översättning förbryllar

Nyhetsbild
Googles översättningsprogram har översatt ordet "bekymrad" till "glad" på kinesiska. Arkivbild. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT
Mitt under dagar av intensiva protester har flera användare på sociala medier i Hongkong reagerat på en motsägelsefull översättning i tjänsten Google translate. Felet väcker frågor om Fastlandskinas försök att slå ned på kritik mot dess politik.

Mest läst senaste veckan