|

I helgen avgörs om Sverige får en regering

NyhetsbildZoom
I helgen avgörs det om Löfven får stödet från L. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommer Liberalerna att köpa uppgörelsen med S, MP och C, eller är splittringen i partiet för stor? På söndag får vi veta, då partiet håller internt partiråd. I dag hålls Centerns interna partimöte – betydligt mindre dramatiskt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Uppgörelsen mellan partierna om regeringsfrågan är inte i hamn förrän Centern och Liberalerna internt har bestämt sig för hur de ska göra. Båda partierna håller möten om detta i helgen.

Centerpartiet har förtroenderåd under lördagen. Enligt vad som sagts och hörts i diskussionerna före uppgörelsen verkar partiet enat – det råder ingen dramatik kring Annie Lööfs och partiets vägval. Åtminstone inte utåt.

– Detta är inte lösningen vi helst hade velat se, men det är den bästa möjliga i en svår situation, sade Lööf på fredagen.

Därför rekommenderar Centerns ledning att partiets förtroenderåd säger ja till Löfven. Enligt Lööf finns en överväldigande majoritet i partistyrelse och riksdagsgrupp för den linjen.

Men på söndag är det Liberalernas tur, och här är spänningen större.

Liberalerna är delade i tu – en fraktion med partiledaren Jan Björklund i spetsen, som vill gå med på uppgörelsen med S, MP och C. Den andra sidan, där många tunga namn har synts, vill nobba en sådan uppgörelse och i stället få till en uppgörelse med M och KD. I en debattartikel i veckan blottades sprickan när M- och KD-falangen uttryckte sina åsikter.

Liberalernas stöd krävs för att S och MP ska kunna bilda regering. Därför är söndagens möte helt avgörande.

På onsdag är det statsministeromröstning.

|

Flyg kraschlandade utanför Umeå – nio ombord

Nyhetsbild
En räddningshelikopter ovanför olycksplatsen vid Storsandskär, vid Umeälven. Foto: Samuel Pettersson/TT
Ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat utanför Umeå. Enligt räddningstjänsten har "folk hittats runt planet". – Det är en allvarlig olycka och det ser illa ut, säger Christer Björkman, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT.

Mest läst senaste veckan