|

Kabilas anhängare vinner parlamentet

NyhetsbildZoom
Den sittande presidenten Joseph Kabila har hållit sig kvar vid makten i 18 år. Vad den misstänkta uppgörelsen, som både Kabila och Tshisekedi förnekat, skulle innebära är okänt. Foto: Jerome Delay
Partier som stödjer Kongo-Kinshasas avgående president Joseph Kabila har vunnit majoritet i parlamentet, enligt resultat från valkommissionen som AFP sammanställt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Än så länge har 429 av de 500 mandaten fastställts. Men enligt nyhetsbyrån har kandidater som är lojala med Kabila redan nått majoritet, med 288 säkrade mandat.

Preliminära resultat visade i veckan att presidentposten går till det äldsta och största oppositionspartiets ledare Félix Tshisekedi. Men detta har varit starkt kritiserat, både av bedömare som misstänker en uppgörelse mellan Tshisekedi och Kabila, och av den andra stora oppositionskandidaten Martin Fayulu.

Han såg ut att gå mot seger inför valet och katolska kyrkans mäktiga biskopskonferens, med 40 000 valobservatörer på plats, bedömde honom som den tydliga vinnaren efter valdagen.

På lördagen väntas Fayulu lämna in en formell protest mot resultatet hos författningsdomstolen och kräva omräkning av rösterna.

Joseph Kabila har suttit vid makten i 18 år. Även om själva valdagen förflöt relativt lugnt kom rapporter om logistiska problem och omfattande valfusk.

Både USA och EU kräver en grundlig redogörelse av rösträkningen och valresultatet.

|

Flyg kraschlandade utanför Umeå – nio ombord

Nyhetsbild
En räddningshelikopter ovanför olycksplatsen vid Storsandskär, vid Umeälven. Foto: Samuel Pettersson/TT
Ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat utanför Umeå. Enligt räddningstjänsten har "folk hittats runt planet". – Det är en allvarlig olycka och det ser illa ut, säger Christer Björkman, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT.

Mest läst senaste veckan