|

Statvetare: Det politiska landskapet stöps om

NyhetsbildZoom
Uppgörelsen mellan S, MP, C och L innebär att den spelplanen nu ritas om, säger statvetaren Li Bennich-Björkman. Arkivbild. Foto: Naina Helen Jåma/TT
Centerpartiet och delvis Liberalerna är vinnare, samtidigt ritas den politiska kartan om. Det anser statsvetare efter fredgens överenskommelse mellan S, MP, C och L om hur regeringsfrågan ska lösas.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Uppgörelsen mellan partierna innehåller 73 punkter och bland de tyngsta frågorna märks bland annat en förändrad arbetsrätt, sänkta skatter samt en uppluckrad hyressättning.

– De som är vinnare i själva uppgörelsen är Centerpartiet och delvis även Liberalerna. På ett sätt är det förvånande eftersom de numerärt sett är betydligt mindre än Socialdemokraterna. Men å andra sidan har C och L haft en förmånlig förhandlingsposition sedan valet, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, till TT.

Att hitta tydliga vinster för Socialdemokraterna i uppgörelsen är svårare, konstaterar Madestam men nämner de extra familjedagarna som en framgång.

Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, betonar dock att överenskommelsen bör betraktas utifrån ett större sammanhang.

– De sitter kvar med statministerposten och de har lyckats spräcka sin främsta motståndare, Alliansen. Det måste finnas en ganska stor glädje hos Socialdemokraterna i dag, säger hon.

– Det här innebär att det politiska landskapet stöps om på allvar. Alliansen var ju det verktyg de borgerliga partierna använde sig av för att slå ut S.

Samtidigt innebär överenskommelsen med de borgerliga partierna att Socialdemokraterna tvingas till eftergifter i symboliskt viktiga frågor, något som sannolikt inte uppskattas i alla läger. 

– Det återstår att se hur det kommer att tas emot bland väljarna och inom partiet. På sätt och vis har Löfven sålt ut stora delar av socialdemokratin. Å andra sidan har han slagit in en kil i och eventuellt lyckats upplösa den borgerliga konstellation som har försvårat Socialdemokraternas maktinnehav. Frågan är vad som i slutänden väger tyngst, säger Jenny Madestam.

Även Li Bennich-Björkman ser potentiella problem för Löfven vad gäller stödet för hans val att gå C och L till mötes. Men hon spår trots allt att S-ledaren lär vinna gehör för sin linje i slutänden.

– Jag skulle tro att de allra flesta, inklusive vänsterfalangerna, kommer att värdera sönderslagningen av Alliansen högt. Det här lär också få andra större effekter och kommer sannolikt att knuffa fram den gren inom Moderaterna som är mer socialkonservativ och kritisk till den rådande migrationspolitiken.

Kommentarer
|

Flyg kraschlandade utanför Umeå – nio ombord

Nyhetsbild
En räddningshelikopter ovanför olycksplatsen vid Storsandskär, vid Umeälven. Foto: Samuel Pettersson/TT
Ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat utanför Umeå. Enligt räddningstjänsten har "folk hittats runt planet". – Det är en allvarlig olycka och det ser illa ut, säger Christer Björkman, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT.

Mest läst senaste veckan