|

Från och med maj måste restauranger uppge köttets ursprungsland

NyhetsbildZoom
Från och med maj måste restaurangerna kunna uppge ursprungslandet om de serverar nöt, gris, får, get eller fågel. Foto: Mikael Sjövall/SPT
EU ger grönt ljus för Finlands förslag till en förordning som kräver att restauranger upplyser kunderna om köttets ursprung. Kommissionen stoppar däremot motsvarande regler om fisk.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I maj måste restaurangerna upplysa sina kunder om köttets ursprung. Med kravet vill man förbättra konsumenternas förutsättningar att göra medvetna och ansvarsfulla val på restauranger, skriver Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.

Nu har Europeiska kommissionen gett grönt ljus för kravet då det gäller kött. Kommissionen stoppade däremot förslaget om att bestämmelserna också skulle gälla fisk.

– Eftersom det också finns särskilda europeiska regler för att ange ursprungsland eller -område för fiskeriprodukter, är de nationella kraven på ursprungsmärkning av fisk problematiska. Genom ändringen säkrade Finland att förordningen om ursprungsmärkning över huvud taget kan sättas i verket, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i pressmeddelandet.

Ursprungslandet måste inte anges i menyn, utan kan exempelvis finnas i en broschyr. Kravet gäller nöt, gris, får, get och fågel, men förordningen gäller inte till exempel halvfabrikat eller vilt.

Kommentarer

Rekordresultat för KWH – rekryterar 100 nya anställda

Nyhetsbild
KWH-koncernen, som gjorde ett rekordresultat i fjol, är inne i en kraftig tillväxtfas, säger Kjell Antus. Foto: Mikael Nybacka
Koncernen KWH redovisar ett rekordresultat för 2018. Bolaget är inne i en kraftig tillväxtfas. I fjol anslöt sig 269 personer till koncernen. I år kommer koncernens bolag att rekrytera ytterligare 100.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan