|

Livets slitningar och guldstunder ur barnperspektiv

Zoom

RECENSION. Annika Sandelin skildrar den stökiga vardagslunken med träffsäkerhet och värme. Flickan Yoko som huvudperson kommer nära läsaren.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

”Nattsvart och underbart” är den tredje delen i serien om den dagboksskrivande flickan Yoko.

Boken inleds med att hon i ett nytt skrivhäfte ger en snabbintroduktion till sitt liv, vilken samtidigt utgör en resumé över de två tidigare böckerna i serien: ”Yokos nattbok” (2014) och ”Pinsamt och livsviktigt” (2016).

Precis som de tidigare böckerna är ”Nattsvart och underbart” skriven i dagboksform. Tidsmässigt tar den vid några veckor efter att den förra boken avslutades, och läsarens känsla av att bli inkluderad i ett pågående intimt samtal är stark.

ROMAN

  • "Nattsvart och underbart"

  • Text: Annika Sandelin
  • Bilder: Linda Bondestam
  • Förlaget 2018

 

I bokens början är Yoko (som är döpt efter konstnären Yoko Ono) elva år, sju månader, sju dagar och tolv timmar gammal.

Mycket i hennes liv är sig likt sedan den förra boken. Mamman slår fortfarande nya rekord i pinsamhet, småsyskonen är jobbiga, pappan gör så gott han kan och relationen till bästisen Anna upptar mycket av Yokos tankar.

Några nya orosmoln seglar upp i form av Yokos farfars begynnande minnessjukdom, den älskade hunden Pipis hälsoproblem och den ökande främlingsfientligheten i det omgivande samhället. Familjen brottas med yngsta barnet Fridas utåtagerande beteende och söker sig till familjerådgivningen.

På det personliga planet brottas Yoko med sin självbild och roll i skolklassen. Yoko som huvudperson kommer väldigt nära och hon är lätt att tycka om. Det är med stor värme och lyhördhet som Sandelin skriver fram henne.

Annons
Annika Sandelin.
Foto: Niklas Sandström

Annika Sandelin.

Det är massor som hinner avhandlas under bokens tidsram, mellan den 18 oktober och den 6 maj. Av nödvändighet berörs därmed vissa stora ämnen något ytligt.

Den stora behållningen ligger istället i hur Sandelin lyckas beskriva en vardag som rymmer så mycket av allt, på ett sätt som väldigt mycket liknar livet utanför litteraturen.

Det händer väldigt mycket hela tiden, av både smått och stort, roligt och sorgligt. Stora och små känslor växlar och stora och små tragedier och guldstunder utspelar sig samtidigt med den stadiga men stökiga vardagslunken.

”Nattsvart och underbart” kan läsas som en bejakande hyllning av det alldeles vanliga livets rikedom och många aspekter.

Mest läst senaste veckan