|

HS: Världens största enskilda dataläcka – över 770 miljoner adresser och lösenord i fara

NyhetsbildZoom
Foto: Carl-Anton Storbacka/SPT Foto: Carl-Anton Storbacka/SPT
I materialet som går under namnet Collection #1 finns 2,7 miljarder rader med användarnamn och lösenord, skriver Helsingin Sanomat.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Läckan som HS skriver om är den största hittills kända dataläckan.

Den australiske it-experten Troy Hunt skriver i sin blogg att läckan ser ut att vara en slumpmässig samling sajter, vars uppgift är att maximera antalet användarnamn och lösenord som finns till förfogande.

Enligt Hunt finns det 140 miljoner mejladresser på listan som aldrig tidigare läckts. Lösenorden är inte krypterade utan utskrivna, vilket gör den här läckan extra skadlig.

Landsändelsen för Finland,.fi, finns med på den läckta listan två gånger. Man har ännu inte kunnat försäkra sig om varför landsändelsen finns med.

År 2013 hackades tjänsten Yahoo, och då hamnade tre miljarder adresser i fel händer. Yahoo-adresserna har hittills dock inte läckts ut.

Kommentarer
|

Peter Östman: KD måste bli skickligare på att kommunicera

Nyhetsbild
Sari Essayah valdes till partiordförande på KD:s partidagar i Uleåborg. Peter Östman valdes till vice ordförande. Foto: Ari Sundberg/SPT
KD:s nyvalda vice ordförande Peter Östman säger att partiet har chanser att växa ett par procent bara man blir bättre på kommunikation, men: – Jag är ändå ingen vän av populism, säger han.

Mest läst senaste veckan