Sveriges Radios Kulturnytt presenterade på onsdag morgon de nominerade till Sveriges Radios lyrikpris 2019. Bland dem återfinns två finlandssvenskar, Tua Forsström ("Anteckningar") och Korsnäsbördiga Matilda Södergran ("Överlevorna").

Södergrans diktsamling "Överlevorna" nomineras för att den "med en uppmärksamhet som aldrig sviktar rör vid utsattheten att finnas till. Det är motsträvig lyrik i aforistisk förklädnad som utan att förenkla skalar av språket och blottlägger skikt på skikt av mening. I subtila förskjutningar förmår dikten omkalibrera synen på verkligheten och skölja blicken klar", skrivs det i motiveringen.
(Läs VBL:s recension av "Överlevorna" här)

Forsströms diktsamling "Anteckningar" nomineras för att den "varsamt närmar sig en förlust inför vilken poesin är otillräcklig och ändå oumbärlig. Fjäderlätt och mossmjukt skriver poeten om den blytunga sorgen och livets ofattbara skörhet. Hjärtats sjö är bottenlös i en mästerligt finmejslad dikt där varje ord vibrerar av betydelse".
(Läs ÖT:s recension av "Anteckningar" här)


Sveriges äldsta poesipris

De övriga nominerade är Linnea Axelsson ("Ædnan"), Ingela Strandberg, ("Att snara en fågel") och Thomas Tidholm ("Rösterna från Avocadobergen").

Axelssons samiska släktepos "Ædnan" vann Augustpriset i den skönlitterära kategorin i höstas, något som överraskade många då det rör sig om lyrik i stället för prosa. Nu nomineras Axelsson även till Sveriges Radios lyrikpris med motiveringen att "Ædnan" bryter ny mark med sin blandning av naturlyrik och politiskt laddad vardagsskildring.

Sveriges Radios lyrikpris är Sveriges äldsta poesipris. Den första pristagaren var Nelly Sachs 1958. Årets pristagare offentliggörs i Växjö den 12 april under Litteraturveckan i P1 och prissumman är 30 000 kronor (cirka 3000 euro).