|

Yle: Många städer har slutat anlita Esperi Care på grund av brister i vården

NyhetsbildZoom
Valvira, med uppdrag att övervaka social- och hälsovårdsverksamheten i landet, meddelade på fredagen att man låtit undersöka verksamheten vid vårdföretaget Esperis vårdhem Ulrika i Kristinestad och beslutat avbryta verksamheten där. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva
Esperi Care skriver i ett pressmeddelande att de ska se över verksamheten på alla enheter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tillsynsmyndigheten Valvira avbröt på fredagen med omedelbar verkan verksamheten vid det privata vårdhemmet Ulrika i Kristinestad. Enligt uppgifter till Helsingin Sanomat kan en boende ha avlidit på grund av brister i vården.

Enligt Yles uppgifter har det också funnits missförhållanden vid andra enheter som Esperi upprätthåller på olika håll i landet. Yle har pratat med ledningen på kommunernas äldreomsorg.

Borgå stad har till exempel inte anlitat Esperis vårdhem Vuokko sedan hösten. Regionförvaltningsverket i Södra Finland utreder för tillfället verksamheten vid vårdhemmet.

– Under hösten gjorde vi ett rutinmässigt kontrollbesök på Vuokko och fann en del brister där. Vi avvaktar med vad Regionförvaltningsverket kommer fram till innan vi fortsätter samarbetet på nytt, säger Ann-Sofie Silvennoinen, social- och hälsovårdsdirektör vid Borgå stad.

Silvennoinen poängterar att det inte är på grund av att det skulle ha hänt något allvarligt på Vuokko-enheten som staden avvaktar med att anlita vårdhemmet.

– Vi har trots det här kunnat erbjuda en vårdplats till alla som är i behov av vård och kan välja mellan flera enheter. Det är en försiktighetsprincip att vi inte placerar kunder på Vuokko. Om anhöriga är oroliga kan de vara i kontakt med staden.

Enligt Yles uppgifter har Esperi förbättrat verksamheten efter att problemen har uppdagats. Till exempel Lahtis och Muurame anlitar igen Esperi Cares tjänster, rapporterar Yle.

I ett pressmeddelande medger Esperi Cares vd Marja Aarnio-Isohanni att det har funnits brister i verksamheten. Enligt henne ser bolaget över verksamheten på samtliga enheter. Hon medger också att ledningen inte har tagit personalens oro på tillräckligt stort allvar.

– Vi kommer att anställa mer personal. De som är jobbar på timlön kommer att anställas och få heltidskontrakt, säger Aarnio-Isohanni i pressmeddelandet.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena, JHL, skriver i ett pressmeddelande att kvalitetskriterier måste vara i fokus när vårdtjänster konkurrensutsätts. Genom att trygga finansieringen kan kommunerna köpa kvalitativa tjänster, skriver JHL i pressmeddelandet.

– Situationen på Esperi Care är bara toppen på isberget. Nu är det nödvändigt att regeringen ser över helhetssituationen och vidtar snabba åtgärder, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i pressmeddelandet.

Visa fler
Kommentarer
|

Riksdagen godkände ändringen av Ålands självstyrelselag

Nyhetsbild
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström har jobbat för ändringen av självstyrelselagen. Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva
Riksdagen godkände ändringen av Ålands självstyrelselag, som höjer Ålands grundfinansiering och undanröjer åländska hinder för landskaps- och vårdreformen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Europa, vart är vi på väg?

Vi ser flyktingar som slussas omkring på Medelhavet, den böljande blå muren. Vi ser vägblockader, gula västar och tårgas.

Nyhetsbild
Lokalt

Ivrig diskussion om legalisering av cannabis – panelen oeniga i flera frågor men ville ändå nå samma mål

Ett diskussionstillfälle om legalisering av cannabis i Finland lockade en ung publik till Raawka på onsdag kväll. Rösterna för Amnesty International - Finländska sektionen och Nykterhetsförbundet Hälsa och trafik är av olika åsikter, men har ett gemensamt mål – att främja hälsan.

Nyhetsbild
Lokalt

En till sjukhus efter dikeskörning i Malax

MALAX En bil med tre personer i bilen körde i diket på Jurvavägen i Malax på onsdagskvällen. Två av personerna var barn.

Nyhetsbild
Sport

Välförtjänt seger för Sport

ISHOCKEY Matchen var en bergochdalbana som innehöll det mesta. Men sin vana trogen vände Sport än en gång skutan, avgjorde i förlängning och har fortfarande häng på slutspel.

Mest läst senaste veckan