Oberoende om du fyller i ett formulär på nätet eller ska ska skriva en jobbansökan eller CV försök att skriva utifrån jobbet du söker, med tanke på vad jobbet innebär. 

Försök tänka på att den som läser din ansökan vill veta: Varför söker du det här jobbet? Vad kan du bidra med? Varför passar du så bra?

Rent allmänt rekommenderas att man ska försöka skilja sig ur mängden, på ett bra sätt. Försök fånga arbetsgivarens uppmärksamhet. 

Du får vara personlig och kreativ men i en ansökan är det i första hand din kompetens som ska komma fram. En bra ansökan kan ge en arbetsintervju. 

I en jobbansökan berättar du också om dina starka sidor om de är till nytta för jobbet du söker. Målet är en attraktiv ansökan som den som läser kommer ihåg.

Den säkraste mallen för en bra ansökan är en halv till en sida långt ansökningsbrev och en tillräckligt exakt, tvåsidig meritförteckning, om man har jobbat tidigare.

En bra ansökan är visuellt attraktiv, tydlig och felfri. Det är viktigt att den är förståelig redan när man läser igenom den första gången. 

Du kan skriva en ansökan i e-postens meddelandefält eller som en bilaga. Som rubrik på e-postmeddelandet kan du skriva "ansökan" och namnet på jobbet som du söker.

Inled med en hälsning. I början av ansökan närmar du dig ämnet, i mittpartiet berättar du om din kompetens och dina färdigheter och i avslutningen hoppas du på ett personligt möte. Före sluthälsningen ska du berätta att CV har bifogats.
Avsluta brevet med en hälsning och dina kontaktuppgifter.

TE-byrån rekommenderar att man kan bifoga ett följebrev till e-postmeddelandet som innehåller din hälsning och kontaktuppgifter samt en kort, några rader lång beskrivning av din kompetens.

När du gör ansökan via ett formulär är det viktigt att läsa igenom anvisningarna för hur du ska fylla i. Skriv ut ansökan åt dig själv. Om det är en öppen ansökan, kom ihåg att uppdatera den då och då.

Video-CV är ett relativt nytt koncept för jobbsökning. En kort video, en till tre minuter lång, ger en lite mångsidigare bild av dig än ett brev. Videon kan man ladda ner till någon avgiftsfri videotjänst och dela länken med den som tar emot din ansökan. 
Det lönar sig att göra en naturlig presentation och inte läsa från något papper. Du kan till exempel berätta på vilket sätt du är kompetent, berätta om din karaktär eller dina starka sidor och ge prov på dina språkkunskaper.

Skickar du med en bild i din ansökan, så se glad ut på bilden. Men undvik att skicka en bild från semestern eftersom du vill ge intrycket av att du vill jobba.

Bilden av dig på sociala medier kan också vara viktig. Det kan hända att arbetsgivaren tar en titt på din Facebook-, Linkedin-sida eller ditt Instagramkonto. Ger dina bilder och uppdateringar en bra bild av dig?

Den personliga kontakten är också viktig. Du kan försöka gå till arbetsplatsen och presentera dig och berätta att du söker jobb eller ringa och ställa några frågor om jobbet.

Har du inte hunnit ha några jobb är det knepigare att skriva en CV, men tänk på att du kanske är med i någon förening, har varit på praktik någonstans eller kan nämna något annat som är relevant. Här finns en mall för hur man kan tänka när man skriver en CV och inte hunnit ha några jobb. 

Och även om din ansökan och CV är riktigt bra, ha en plan B – och var beredd på att söka fler än ett jobb. Lycka till!

På nätet finns massor med råd och tips om hur man skriver en lyckad jobbansökan och CV. Här är några länkar:
www.te-palvelut.fi/te/sv
www.cvgruppen.se/jobbansokan/
eductus.se/10-tips-nar-du-skriver-cv/