Manusförfattarna Merja Aakko och Mika Ronkainen får 200 000 norska kronor (cirka 20 000 euro), skriver Göteborgs filmfestival i ett pressmeddelande. Priset delades ut på onsdagskvällen.

"Kaikki synnit" (Alla synder) handlar om en polis som återvänder till sin hemstad för att utreda morden på två äldre män. De döda är medlemmar av den laestadianska församlingen som präglar livet i det lilla samhället. Serien, som spelades in i Uleåborgstrakten i somras, beskrivs som "en suggestiv thriller i vacker sommarskrud med många bottnar, om mord, fördomar och relationer i en religiös stad i norra Finland".

"Kaikki synnit" har premiär på Elisa Viihde i april. I huvudrollerna ses Maria Sid, Johannes Holopainen och Matti Ristinen. 

Mika Ronkainen och Merja Aakko har tilldelats Nordisk film & tv fond prize. Pressbild.

"Serien visar ett samhälle under press"

Filmfestivalsjuryn skriver i sitt utlåtande att det inte var lätt att välja mellan de sex väldigt olika serierna som var nominerade i bästa manus-kategorin.

– Alla visade på kreativa ambitioner och en vilja att föra nordiskt drama framåt. Till slut bestämde vi oss för att ge utmärkelsen till serien som enligt vår uppfattning tog de största riskerna i berättande och originalitet i karaktärsutveckling. Den vinnande serien visade oss ett samhälle under press och hittade nya sätt att dekonstruera och leka med kriminalgenren, skriver juryn i sitt utlåtande.

I juryn ingick journalisten Christina Jeurling Birro, skådespelaren Laura Birn, innehållskonsulten Justin Judd på Hulu och skådespelaren Alexander Karim.