|

Fler syntolkar ska hjälpa synskadade att ta del av kultur

NyhetsbildZoom
Svenska teatern. Foto: Pressbild
Förbundet Finlands Svenska Synskadade vill öka kulturutbudet för personer med synnedsättning. Förbundet utbildar nya syntolkar i samarbete med Luckan i Helsingfors och Svenska Teatern.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För synskadade personer kan det vara svårt att följa med vad som sker under olika kulturevenemang. Förbundet skriver i ett pressmeddelande att det behövs mera syntolkning, men att kunskapen om den är begränsad. Därför utbildar förbundet nya syntolkar i februari.

Kortfattat innebär syntolkning att beskriva det visuella. Under en teaterföreställning beskriver en syntolk det som händer på scenen, hur karaktärerna ser ut och hur miljön ser ut. Åskådarna som tar del av syntolkningen tar emot beskrivningarna via en öronsnäcka.

Kommentarer
|

Fem frågor till ...

... skådespelaren Sixten Lundberg som gästspelar i Jakobstad och Vasa med monologen "Grottmannen".
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Europa, vart är vi på väg?

Vi ser flyktingar som slussas omkring på Medelhavet, den böljande blå muren. Vi ser vägblockader, gula västar och tårgas.

Nyhetsbild
Lokalt

Ivrig diskussion om legalisering av cannabis – panelen oeniga i flera frågor men ville ändå nå samma mål

Ett diskussionstillfälle om legalisering av cannabis i Finland lockade en ung publik till Raawka på onsdag kväll. Rösterna för Amnesty International - Finländska sektionen och Nykterhetsförbundet Hälsa och trafik är av olika åsikter, men har ett gemensamt mål – att främja hälsan.

Nyhetsbild
Lokalt

En till sjukhus efter dikeskörning i Malax

MALAX En bil med tre personer i bilen körde i diket på Jurvavägen i Malax på onsdagskvällen. Två av personerna var barn.

Nyhetsbild
Sport

Välförtjänt seger för Sport

ISHOCKEY Matchen var en bergochdalbana som innehöll det mesta. Men sin vana trogen vände Sport än en gång skutan, avgjorde i förlängning och har fortfarande häng på slutspel.

Mest läst senaste veckan