|

Fler syntolkar ska hjälpa synskadade att ta del av kultur

NyhetsbildZoom
Svenska teatern. Foto: Pressbild
Förbundet Finlands Svenska Synskadade vill öka kulturutbudet för personer med synnedsättning. Förbundet utbildar nya syntolkar i samarbete med Luckan i Helsingfors och Svenska Teatern.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För synskadade personer kan det vara svårt att följa med vad som sker under olika kulturevenemang. Förbundet skriver i ett pressmeddelande att det behövs mera syntolkning, men att kunskapen om den är begränsad. Därför utbildar förbundet nya syntolkar i februari.

Kortfattat innebär syntolkning att beskriva det visuella. Under en teaterföreställning beskriver en syntolk det som händer på scenen, hur karaktärerna ser ut och hur miljön ser ut. Åskådarna som tar del av syntolkningen tar emot beskrivningarna via en öronsnäcka.

Kommentarer
|

Krönika: Ensam i över 21 timmar i månens skugga

Nyhetsbild
Besättningen på Apollo 11 som gjorde den första månlandningen 1969. Från vänster Edwin Aldrin, Michael Collins och Neil Armstorng. Det var Aldrin och Armstrong som promenerade på månens yta medan Collins kretsade runt månen med kommandokapseln. Foto: TT/Scanpix Sverige
Inför 50-årsdagen av den första månfärden har Vasaförfattaren Catharina Östman låtit sig inspireras till en fiktiv text om den astronaut som världen minst har talat om. Delar av texten bygger på Michael Collins egen berättelse.

Mest läst senaste veckan