|

Forskare visar Vintergatans sanna utseende

Vår egen galax är inte platt, snarare förvriden i en S-form. Illustrationen visar hur forskarna tänker sig att den ser ut. Zoom
Foto: Illustration: Chen Xiaodian

Vår egen galax är inte platt, snarare förvriden i en S-form. Illustrationen visar hur forskarna tänker sig att den ser ut.

För första gången har forskare skapat en tredimensionell karta över Vintergatan. Kartan avslöjar att vi – bokstavligt talat – lever i en förvriden värld.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Genom att utgå från 1 339 ljusintensiva stjärnor har australiska och kinesiska astronomer skapat den första tredimensionella kartan som visar Vintergatans sanna form, hur vår galax verkligen ser ut. Resultatet förvånar såtillvida att formen är förvrängd i förhållande till hur vi normalt tänker oss den.

"Normalt tänker vi oss spiralgalaxer som ganska platta, ungefär som Andromeda-galaxen som du lätt kan se med hjälp av ett teleskop", säger en av forskarna bakom studien, professor Richard de Grijs vid Macquarie University i Sydney, i ett pressmeddelande.

Forskningen, som presenteras i Nature Astronomy, visar dock att Vintergatan inte alls är så platt som man tidigare trott, utan är förvrängd i en S-liknande form. Kartläggningen visar dessutom att Vintergatans utseende inte är stabilt, utan att den blir alltmer förvrängd.

De stjärnor som forskarna utgick ifrån är så kallade cepheider, det vill säga stjärnor som är uppemot 100 000 gånger ljusstarkare än vår egen sol, men vars ljusstyrka varierar på ett bestämt sätt.

Annons

Fakta: Galaxer

  • Galaxerna är system bestående av stjärnor, gas- och stoftmoln som hålls samman av sin gravitation.
  • Enligt de senaste beräkningarna finns det runt tvåtusen miljarder galaxer i universum. Varje enskild galax kan i sin tur innehålla hundratals miljarder stjärnor. Vår egen galax, Vintergatan, tros innehålla mellan 200 och 400 miljarder stjärnor, varav vår egen sol är en.
  • Källa: Royal Astronomical Society (TT)
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Kina börjar förbjuda engångsplast i år

FN har pekat ut plast för engångsbruk som ett stort klimatproblem. Stora mängder antingen grävs ned, dumpas i vattendrag eller hamnar i havet. Kina försöker nu minska användningen av plast genom att införa flera förbud. Arkivbild.
Foto: AP/TT

FN har pekat ut plast för engångsbruk som ett stort klimatproblem. Stora mängder antingen grävs ned, dumpas i vattendrag eller hamnar i havet. Kina försöker nu minska användningen av plast genom att införa flera förbud. Arkivbild.

Redan senare i år ska alla plastpåsar i Kinas storstäder ha fasats ut, enligt nya direktiv från landets ledande myndighet för ekonomisk planering, NDRC.

Mest läst senaste veckan