|

Lindsey Vonn: För gammal för den här skiten

NyhetsbildZoom
Lindsey Vonn. Foto: Jonathan Nackstrand/Lehtikuva/AFP
Lindsey Vonns karriär höll på att ta slut redan i näst sista tävlingen. Men trots den våldsamma kraschen i Åres super-G gör alpinstjärnan ett sista försök i VM-störtloppet på söndag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Lindsey Vonn vill egentligen inte svära. Men vad ska en göra efter ännu en krasch och ännu ett huvudstupa möte med ett skyddsstaket vid sidan av en fartpist – i näst sista tävlingen i karriären dessutom?

– Jag tänkte: Men vad i helvete? Varför är jag i staketet igen? Varför är jag här? Jag är för gammal för den här skiten, säger hon.

Det återstår bara en tävling nu. Förhoppningsvis med bättre slut än i tisdagens VM-premiär i Åre. 34-åringen tappade balansen vid ett hopp, fastnade i en av portarna och åkte på mage in i skyddsnätet.

Kraschen såg först allvarlig ut, men Vonn reste sig efter några minuter.

– Jag får nog en blåtira och det känns som att jag har träffats av en långtradare. Men i övrigt är det utmärkt. Knäna är inte sämre än innan tävlingen, säger hon.

– Jag tappade luften, så revbenen är ömma ... Men söndag blir bra.

Foto: TT


Vonn, med en antydan till just en blåtira efter kraschen, har haft ett par veckor på sig att förbereda sig för de här dagarna. Tårarna från Cortina nyligen, då hon öppet började tala om att karriären nog snart var slut, är torkade. Tills vidare i alla fall.

I stället bjuder hon på en sista show inför den samlade alpinpressen, inklusive en flört med pojkvännen (ishockeystjärnan PK Subban) via telefon och skämtsamma svar på de många frågorna.

– Kom igen nu, varför skrattar ni inte. Ni är en tuff publik, säger alpinstjärnan.

– Jag ska nog inte bli komiker efter karriären i alla fall.

Skidmeriterna kan ingen ta ifrån henne. Det har blivit 82 världscupsegrar, fyra segrar i den totala världscupen och totalt nio OS- och VM-medaljer – med en liten chans till en tionde på söndag.

Men till slut gick det inte längre. Då kan det inte hjälpas att Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar får stå sig ett tag till.

– Även om det inte blev säsongen jag hoppades på och även om jag inte lyckades slå Stenmarks rekord känns det okej. Minus kraschen i dag, säger Vonn.

– Jag är inte ledsen längre, jag har accepterat det. Men det är känslosamt.

Lindsey Vonn

  • Född: den 18 oktober 1984 i St. Paul, Minnesota (34 år).
  • Världscupsdebut: som 16-åring den 18 november 2000.
  • Mästerskapsmedaljer: ett OS-guld (störtlopp 2010), två OS-brons (super-G 2010, störtlopp 2018), två VM-guld (super-G och störtlopp 2009), tre VM-silver (super-G och störtlopp 2007, störtlopp 2011), ett VM-brons (super-G 2015).
  • Världscupsmeriter: fyra totaltitlar (2008, 2009, 2010, 2012), 16 grentitlar (åtta störtloppscuper, 5 super-G, tre kombination), 82 vinster, totalt 137 pallplatser.
 

Kommentarer
|

Oavgjort då Eklund klättrade upp i ringen i Botniahallen

Nyhetsbild
Det blev oavgjort i mellanvikts matchen mellan Vasaboxaren Mathias Eklund och vitryske Siarhei Huliakevich. Foto: Linus Lindholm
Matchen mellan Mathias Eklund och vitryske Siarhei Huliakevich i Botniahallen under lördagskvällen slutade oavgjort. – Tack och förlåt, kommenterade en besviken Eklund.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Ghita forskar i hur naturen påverkar vårt välbefinnande – "Vi borde se mer på vilka ekonomiska effekter naturen har"

VASA Hur kan man snabbt och enkelt få sitt blodtryck att sjunka, hjärtat att varva ned och nivån av stresshormon att minska? Genom att vistas en kvart i naturen, säger doktoranden Ghita Bodman.

Nyhetsbild
Lokalt

Tidningen försenad i dag

Vasabladet delas ut senare än vanligt i dag söndag.

Nyhetsbild
Lokalt

Stort intresse för Attendos nybygge – "Vi har ställt målet högt för vår verksamhet"

NYKARLEBY Om drygt två veckor anländer de första klienterna till Attendos nya omsorgshem Haga på Östra åvägen. På lördagen fick allmänheten möjlighet att bekanta sig med lokalerna.

Nyhetsbild
Lokalt

Missa inte chansen att se mobbningsseminariet i efterhand

WEBB-TV Du som inte kunde delta i det välbesökta seminariet "ingenmobbning", som ordnades av Vbl och CLL har  ännu möjlighet att se det på webben.

Mest läst senaste veckan