|

Nya rön: Bakterier kan orsaka depression

NyhetsbildZoom
Vissa tarmbakterier tycks kunna påverka vår mentala hälsa, visar en ny studie. Foto: TT
Vårt mentala välbefinnande kan påverkas kraftigt av vanliga tarmbakterier. Det hävdar forskare i Belgien i en ny studie.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vissa bakterier kan ge upphov till depressioner, medan andra tycks ge ett visst skydd mot depressiva tillstånd.

Forskarna, som publicerar sina resultat i den vetenskapliga tidskriften Nature Microbiology, har tagit avföringsprover från drygt 1 000 personer inom ett särskilt projekt kallat Flemish Gut Flora Project.

Analyserna visar att många av tarmbakterierna är positivt eller negativt kopplade till den mentala hälsan.

Exempelvis var två av bakterierna, Coprococcus och Dialister, genomgående mycket ovanliga hos individer med svåra depressioner – oavsett om de behandlats med antidepressiva medel eller ej.

Forskarna påpekar att man i forskarkretsar länge debatterat ett eventuellt samband mellan tarmbakterier och depressioner.

Ämnet är kontroversiellt – men det mesta pekar mot att sambandet är verkligt. Många bakterier producerar ämnen som är neuroaktiva, det vill säga ämnen som påverkar vårt nervsystem och därmed vårt sinnestillstånd.

Tarmbakterier

  • Tarmbakterier är de bakterier som påträffas i tarmkanalen hos djur, inklusive människor.
  • Till tarmbakterierna räknas dels den så kallade normalfloran – det vill säga sådana bakterier som är gynnsamma eller saknar betydelse för vår hälsa, och dels sådana som är sjukdomsframkallande, exempelvis släkten som salmonella och shigella.
  • Tarmkanalen hos människan kan innehålla upp till 1 000 miljarder bakterier per gram exkrementer.
  • Källa: NE (TT)
 

Vissa mikrober kan bland annat producera dopac, en kemisk produkt som ingår i signalsubstansen dopamin, som är kopplad vårt belöningssystem och därmed vårt välbefinnande.

Forskarna bakom studien, som har letts av mikrobiologen Jeroen Raes vid universitetet i Leuven i Belgien, analyserade arvsmassan hos över 500 bakterier från det mänskliga mag-tarmsystemet.

De har nu gjort en katalog över de olika mikroberna och de neuroaktiva ämnen dessa producerar.

Vissa av bakterierna är uppenbarligen kapabla att producera ett helt batteri av substanser med olika neurologiska effekter.

Kommentarer
|

Världens minsta bebis har fått åka hem

Nyhetsbild
Ryusuke Sekino med mamma Toshiko och pappa Kohei. Foto: Kyodo News via AP/TT
När han föddes var han den minsta bebis som förlösts – med en matchvikt på blott 258 gram. Efter sex månaders intensivvård har den japanske pojken Ryusuke Sekino fått lämna sjukhuset tillsammans med sina föräldrar.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan