EU stoppar tyskfransk tågjätte – hade blivit alltför dominerande

NyhetsbildZoom
Siemens vd Joe Kaeser, till vänster, och Henri Poupart-Lafarge, vd för Alstom, vid en tidigare presskonferens. Foto: Camus Thibault/AP/TT/Arkiv
Tyska Siemens och franska Alstoms planer på att slå sig samman till en europeisk tågjätte har grusats. Sammanslagningen stoppas av EU:s konkurrensmyndighet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Beslutet är en besvikelse för bolagen och den tyska respektive franska regeringen.

Enligt EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager skulle affären, om den gått igenom, ha skadat konkurrensen inom tågbranschen och lett till högre priser för konsumenter.

Företagen har, enligt henne, inte svarat tillfredsställande på myndighetens oro gällande konkurrenssituationen.

Även det tyska kopparföretaget Wieland-Werkes bud på Aurubis, Europas största kopparsmältverk, får nej av EU, av i princip samma skäl.

Siemens och Alstom meddelade år 2017 sina planer på att slå ihop sina respektive tågverksamheter. Bakgrunden var bland annat den allt tuffare konkurrensen från det kinesiskt statsägda företaget CRRC.

Kommentarer
|

Norsk sprithandlare förvirrad av Jägermeister

Nyhetsbild
Jägermeister i en taxfreebutik på flygplatsen i Oslo. Arkivbild. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix/TT
Är spritdrycken Jägermeister en bitter, eller är det en likör? Det är något som fått de ansvariga vid Norges svar på Systembolaget – Vinmonopolet – att klia sig i huvudet på senare tid, skriver Aftenposten. Efter hela 40 år ska nu flaskan flyttas från hyllan med bittra spritsorter, men frågan är vart.

Mest läst senaste veckan