|

Värnplikten fyller 100 år

NyhetsbildZoom
Foto: SPT/SPT Foto: SPT/SPT
Den 8 februari 1919 fick Finland sin första lag om allmän värnplikt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Värnplikten har varit en viktig uppgift för finländarna och kommer att fortsätta vara det de följande hundra åren, säger stabschefen vid arméstaben, generalmajor Markku Myllykangas i ett pressmeddelande på fredagen med anledning av att det gått 100 år sedan systemet med värnplikt infördes.

–  Värnplikten väcker känslor för och emot, och gjorde det redan då den blev det självständiga Finlands försvarslösning den 8 februari 1919.

Myllykangas säger att systemet var funktionellt då, och är lika funktionellt i dag tack vare kontinuerliga reformer och uppdateringar.

– Inom Försvarsmakten genomförs nu ett program, Utbildning 2020, som ska svara på de förväntningar som de värnpliktiga har som är födda på 2000-talet. Vi effektiverar utbildningen och utbildningsmetoderna så att så många värnpliktiga som möjligt kan få uppgifter där de kan utnyttja sitt kunnande.

Cirka 25 000 finländare genomför årligen sin värnplikt. Av dem är 400-500 kvinnor. Längden på tjänstgöringen är 165 dagar, 255 dagar eller 347 dagar beroende på vilken typ av specialutbildning man får.

Kommentarer
|

Riksdagen godkände ändringen av Ålands självstyrelselag

Nyhetsbild
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström har jobbat för ändringen av självstyrelselagen. Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva
Riksdagen godkände ändringen av Ålands självstyrelselag, som höjer Ålands grundfinansiering och undanröjer åländska hinder för landskaps- och vårdreformen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Europa, vart är vi på väg?

Vi ser flyktingar som slussas omkring på Medelhavet, den böljande blå muren. Vi ser vägblockader, gula västar och tårgas.

Nyhetsbild
Lokalt

Ivrig diskussion om legalisering av cannabis – panelen oeniga i flera frågor men ville ändå nå samma mål

Ett diskussionstillfälle om legalisering av cannabis i Finland lockade en ung publik till Raawka på onsdag kväll. Rösterna för Amnesty International - Finländska sektionen och Nykterhetsförbundet Hälsa och trafik är av olika åsikter, men har ett gemensamt mål – att främja hälsan.

Nyhetsbild
Lokalt

En till sjukhus efter dikeskörning i Malax

MALAX En bil med tre personer i bilen körde i diket på Jurvavägen i Malax på onsdagskvällen. Två av personerna var barn.

Nyhetsbild
Sport

Välförtjänt seger för Sport

ISHOCKEY Matchen var en bergochdalbana som innehöll det mesta. Men sin vana trogen vände Sport än en gång skutan, avgjorde i förlängning och har fortfarande häng på slutspel.

Mest läst senaste veckan