|

KPO har minskat energiförbrukningen rejält

Genom att effektivisera kylanläggningar och belysning har Handelslaget KPO:s lyckats minska energiförbrukning med femton procent från 2016 till 2018. vilket motsvarar årsförbrukningen i cirka 600 eluppvärmda enfamiljshus.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

KPO har bland annat investerat i nya kylanläggningar som använder koldioxid som kylmedel, de nya kylanläggningarna finns redan i tolv butiker. På årsnivå sparar de här kylanläggningarna 20-25 procent av energin. KPO:s alla verksamhetsställen kommer före år 2030 att ha kylanläggningar som drivs med miljövänligt kylmedel.

Också belysningsarmaturerna i KPO:s butiker kommer att bytas ut mot ny led-belysning. 

– Tack vare ändrad belysning sjönk elförbrukningen på exempelvis Prisma i Ylivieska med 21,6 procent, vilket är lika mycket som 50 eluppvärmda enfamiljshus förbrukar på ett år, säger Handelslaget KPO:s energiexpert Tommi Kiiskilä.

Enligt KPO motsvarar den minskade elförbrukningen de två senaste åren cirka 600 eluppvärmda enfamiljshus.

Kommentarer
|

Norsk sprithandlare förvirrad av Jägermeister

Nyhetsbild
Jägermeister i en taxfreebutik på flygplatsen i Oslo. Arkivbild. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix/TT
Är spritdrycken Jägermeister en bitter, eller är det en likör? Det är något som fått de ansvariga vid Norges svar på Systembolaget – Vinmonopolet – att klia sig i huvudet på senare tid, skriver Aftenposten. Efter hela 40 år ska nu flaskan flyttas från hyllan med bittra spritsorter, men frågan är vart.

Mest läst senaste veckan