|

Edinburgh planerar införa turistskatt

NyhetsbildZoom
Edinburgh kan bli först ut i Storbritannien att införa en skatt på turism. Foto: Michelle Locke/AP/TT
Klimatbov eller stor inkomstbringare? Massturism både ger och tar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För att mildra turismens negativa konsekvenser och stärka stadens turistnäring vill den skotska staden Edinburghs politiker införa en skatt på turism, skriver tidningen The Independent.

Om den blir verklighet kommer besökare tvingas betala två pund per dag i upp till en vecka under sin vistelse i staden.

Edinburgh är först ut i Storbritannien att föreslå en turistskatt som skulle läggas ovanpå kostnader för boende, till exempel hotellvistelse.

Skatten väntas ge turistnäringen drygt 14 miljoner pund, nästan 170 miljoner kronor, extra varje år. Beslutet har stort stöd – när stadens invånare fick tycka till om skatten var 91 procent av de 2 500 som svarade positiva.

Över fyra miljoner turister besöker Edinburgh varje år. Tidigare har bland annat Venedig i Italien infört en liknande avgift.

Kommentarer
|

Amnesty: Över 40 dödade i Venezuela

Nyhetsbild
Över 40 människor dödades under de stora demonstrationerna mot den sittande presidenten Nicolás Maduro i Venezuela i slutet av januari, enligt en rapport från Amnesty International. Arkivbild. Foto: Fernando Llano/AP/TT
Över 40 människor dödades under de stora demonstrationerna mot den sittande presidenten Nicolás Maduro i Venezuela i slutet av januari.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Europa, vart är vi på väg?

Vi ser flyktingar som slussas omkring på Medelhavet, den böljande blå muren. Vi ser vägblockader, gula västar och tårgas.

Nyhetsbild
Lokalt

Ivrig diskussion om legalisering av cannabis – panelen oeniga i flera frågor men ville ändå nå samma mål

Ett diskussionstillfälle om legalisering av cannabis i Finland lockade en ung publik till Raawka på onsdag kväll. Rösterna för Amnesty International - Finländska sektionen och Nykterhetsförbundet Hälsa och trafik är av olika åsikter, men har ett gemensamt mål – att främja hälsan.

Nyhetsbild
Lokalt

En till sjukhus efter dikeskörning i Malax

MALAX En bil med tre personer i bilen körde i diket på Jurvavägen i Malax på onsdagskvällen. Två av personerna var barn.

Nyhetsbild
Sport

Välförtjänt seger för Sport

ISHOCKEY Matchen var en bergochdalbana som innehöll det mesta. Men sin vana trogen vände Sport än en gång skutan, avgjorde i förlängning och har fortfarande häng på slutspel.

Mest läst senaste veckan