|

Trump prisar Nordkoreas diktator

NyhetsbildZoom
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under toppmötet i Singapore i fjol. Stillbilden är från statskontrollerad nordkoreansk tv. Arkivbild. Foto: KRT/TT
USA och Nordkorea har enats om att ländernas ledare Donald Trump och Kim Jong-Un ska träffas i Vietnams huvudstad Hanoi i slutet av februari.När Trump basunerade ut nyheten passade han även på att prisa den brutale diktatorn.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Donald Trump kom med beskedet på Twitter.

"Mina representanter har precis lämnat Nordkorea efter ett väldigt produktivt möte och har kommit överens om tid och datum för det andra toppmötet med Kim Jong-Un", skrev han, och tillade: "Jag ser fram emot att få träffa ordförande Kim och fortsätta vägen mot fred!".

Enligt Trump ska mötet äga rum den 27–28 februari.

Men Trump stannade inte där. I en tweet något senare berömde Trump Nordkoreas brutala diktator Kim i ytterst smickrande ordalag.

"Nordkorea, under ledarskap av Kim Jong-Un, kommer att bli en stor ekonomisk motor. Han kommer att överraska många men inte mig, för jag har lärt känna honom och förstår helt hur begåvad han är. Nordkorea kommer att bli en annan sorts raket – en ekonomisk!", skriver presidenten och syftar på det öknamn han använde för Kim innan de två blev vänner: "Little rocket man".

Trump och Kim Jong-Un ska snart träffas en andra gång – och nu ställs helt andra krav på resultat. Arkivbild Foto: Ahn Young-joon/AP/TTNordkorea är ett av de mest repressiva och totalitära länderna i världen där befolkningen utsätts för omfattande förtryck och omänsklig behandling. Människorättsorganisationer har rapporterat om en omfattande användning av tortyr och avrättningar av politiska fångar. Yttrandefriheten är obefintlig.

Beskedet från Trump kommer efter att Stephen Biegun, USA:s speciella sändebud för Nordkorea, hållit tre dagars överläggningar med höga nordkoreanska företrädare i Pyongyang.

Samtalen i Pyongyang är fortfarande höljda i dunkel, men de antas ha handlat om en lång rad frågor kring kärnvapennedrustning. En oklarhet är om USA erbjudit sig att lyfta sanktioner mot Nordkorea i utbyte mot att landet tar konkreta steg mot nedrustning.

Biegun har informerat Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-Hwa om vad samtalen hittills nått fram till. Han tror att de kan leda till stora framsteg, men att mycket arbete återstår.

– Vi vet inte vart det bär, men vi är mitt i en dialog, sade Biegun till nyhetsbyrån AFP.

– Våra diskussioner med Pyongyang var produktiva.

Kang har uttryckt att USA har Sydkoreas fulla stöd under samtalen.

Nordkoreanska statliga medier har inte nämnt samtalen, och Nordkorea har ännu inte officiellt bekräftat att mötet med Trump ska äga rum.

Enligt amerikanska utrikesdepartementet kommer Biegun att träffa sin nordkoreanske motpart Kim Hyok-Chol ytterligare en gång före mötet mellan nationernas ledare.

Mötet i Hanoi blir det andra mellan Trump och Kim, sedan de träffades i Singapore i juni i fjol.

Kommentarer
|

Amnesty: Över 40 dödade i Venezuela

Nyhetsbild
Över 40 människor dödades under de stora demonstrationerna mot den sittande presidenten Nicolás Maduro i Venezuela i slutet av januari, enligt en rapport från Amnesty International. Arkivbild. Foto: Fernando Llano/AP/TT
Över 40 människor dödades under de stora demonstrationerna mot den sittande presidenten Nicolás Maduro i Venezuela i slutet av januari.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Europa, vart är vi på väg?

Vi ser flyktingar som slussas omkring på Medelhavet, den böljande blå muren. Vi ser vägblockader, gula västar och tårgas.

Nyhetsbild
Lokalt

Ivrig diskussion om legalisering av cannabis – panelen oeniga i flera frågor men ville ändå nå samma mål

Ett diskussionstillfälle om legalisering av cannabis i Finland lockade en ung publik till Raawka på onsdag kväll. Rösterna för Amnesty International - Finländska sektionen och Nykterhetsförbundet Hälsa och trafik är av olika åsikter, men har ett gemensamt mål – att främja hälsan.

Nyhetsbild
Lokalt

En till sjukhus efter dikeskörning i Malax

MALAX En bil med tre personer i bilen körde i diket på Jurvavägen i Malax på onsdagskvällen. Två av personerna var barn.

Nyhetsbild
Sport

Välförtjänt seger för Sport

ISHOCKEY Matchen var en bergochdalbana som innehöll det mesta. Men sin vana trogen vände Sport än en gång skutan, avgjorde i förlängning och har fortfarande häng på slutspel.

Mest läst senaste veckan