|

Minister Mattila till kommunerna: Granska servicen inom era enheter

NyhetsbildZoom
– En kvalitativ vård av äldre måste vara också de stora privata aktörernas prioritet nummer ett, anser Sipilä. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva
Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Blå) krävde på lördagen att de kommunala beslutsfattarna granskar läget inom sina egna vårdenheter. Enligt statsminister Sipilä är vårdbolagen nu satta under lupp.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hon säger i ett pressmeddelande att regionförvaltningsverket agerade rätt angående vårdhemmets verksamhet.

– Jag är nöjd över att övervakningen i detta fall fungerade. Men problemet har visat sig så stort att de kommunala beslutsfattarna måste granska servicen inom sina egna vårdenheter runtom i landet, säger Mattila.

Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Blå) är nöjd över att övervakningen i fallet med Attendos vårdhem fungerat. Foto: Markku Ulander/LehtikuvaOckså statsminister Juha Sipilä (C) kommenterade på lördagen den senaste uppståndelsen kring Attendos äldreomsorg. Han skrev på Twitter att vårdföretagen inom äldreomsorgen nu är under särskild övervakning.

– En kvalitativ vård av äldre måste vara också de stora privata aktörernas prioritet nummer ett, skriver Sipilä.

Han säger också att det nu är dags för företagen att skrida till åtgärder. Med det hänvisar han till den lista på 25 förbättringsåtgärder som familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) tillsammans med andra centrala aktörer inom vårdbranschen nyligen enades om. I enlighet med listan förbinder sig företagen bland annat vid att de så kallande "spökjobbarna" ska bort, de anställda ska uppmuntras till att påtala missförhållanden och att det ska bli nolltolerans vad gäller äldre som lider av undernäring på vårdinrättningar.

Visa fler
Kommentarer
|

En person dog i dragracingolycka i Villmanstrand

Nyhetsbild
Enligt polisen körde mannen i 300 kilometer i timmen vid olyckstidpunkten. Foto: Jonas Brunnström/Arkiv
En 30-årig man dog när han körde 300 kilometer i timmen på Villmanstrands flygfält.

Mest läst senaste veckan