|

Flera döda i Haitiprotester

Demonstranter bygger barrikader på gatorna i Port-au Prince, Haiti. Zoom
Foto: Dieu Nalio Chery/AP/TT

Demonstranter bygger barrikader på gatorna i Port-au Prince, Haiti.

Flera personer har dödats i samband med protester i Haiti. Sedan i torsdags har haitier som kräver president Jovenel Moïses avgång fyllt huvudstaden Port-au-Princes gator.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En 14-årig pojke dödades och en man skottskadades på lördagen, och enligt polisen dödades minst två personer i torsdags, då tusentals människor tog sig ut på gatorna på uppmaning från oppositionsgrupper.

– I fyra dagar har människor varit ute på gatorna, och presidenten säger fortfarande ingenting. Det visar att han är inkompetent, säger demonstranten Louis-Paul Vlanel till AFP.

De senaste åren har Haiti plågats av en 15-procentig inflation och nyligen publicerades en rapport där fler än ett dussin före detta ministrar och höga tjänstemän pekades ut för att genom maktmissbruk och förfalskning under åren 2008–2016 ha förskingrat pengar från det venezuelanska oljeprogrammet Petrocaribe, och därmed ligga bakom den ekonomiska krisen i landet.

I rapporten nämndes även ett företag som tidigare letts av nuvarande presidenten Moïse, uppgifter som inte ökat befolkningens förtroende för honom.

Annons
Haiti drabbades dessutom hårt av en katastrofal jordbävning 2010 och orkanen Matthew 2016.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

EU förbjuder omstritt bekämpningsmedel

Klorpyrifos används i bekämpningsmedel inom jordbruket i en del länder. Nu blir det förbjudet i hela EU. Arkivbild.
Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Klorpyrifos används i bekämpningsmedel inom jordbruket i en del länder. Nu blir det förbjudet i hela EU. Arkivbild.

EU har röstat igenom ett förbud mot det skadliga ämnet klorpyrifos. Klorpyrifos är det vanligaste bekämpningsmedlet mot insekter som används inom jordbruket.

Mest läst senaste veckan