|

Allt fler antisemitiska brott i både Tyskland och Frankrike

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner närvarar vid en ceremoni på en judisk begravningsplats nära franska Strasbourg, där 37 gravstenar och ett monument för förintelsens offer vandaliserats. Arkivbild från december. Zoom
Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner närvarar vid en ceremoni på en judisk begravningsplats nära franska Strasbourg, där 37 gravstenar och ett monument för förintelsens offer vandaliserats. Arkivbild från december.

Både från Frankrike och Tyskland rapporteras kraftiga ökningar av brott riktade mot judar. I Frankrike ökade de registrerade antisemitiska gärningarna med 74 procent i fjol.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I Frankrike ökade antalet rapporterade händelser med antisemitiska motiv från 311 stycken 2017 till 541 under fjolåret, en ökning med 74 procent.

– Antisemitismen sprider sig som ett gift, säger inrikesminister Christophe Castaner.

Castaner besökte i måndags Parisförorten Sainte-Geneviève-des-Bois där ett träd som planterats till minne av en ung judisk man huggit ned. Mannen kidnappades 2006 och torterades till döds efter att ha hållits fången i tre veckor.

På onsdagen uppmärksammas årsdagen av brottet vid det nu nedhuggna trädet.

Annons
Det är bara en av flera antisemitiskt motiverade gärningar som rapporterats det senaste året. Hakkors har klottrats på porträtt av förintelseöverlevare och ordet "jude" har sprejats på ett bageri.

Även i Tyskland har antisemitiska brott ökat, enligt ny statistik.

Under 2018 registrerades 1 646 hatbrott mot judar, en ökning med 10 procent från föregående år. Våldsbrott ökade med mer än 60 procent.

I ett uppmärksammat fall i fjol, som filmades och spreds via sociala medier, överfölls och misshandlades en israelisk man i kippa med ett skärp på gatan av en syrisk man. Händelsen utlöste massiva protester i Tyskland, bland annat samlades tusentals människor iförda kippor i en solidaritetsdemonstration.

Judar i Frankrike, som utgör mindre än 1 procent av landets befolkning, har under flera år påtalat att antisemitismen i landet ökar.

Mordet på judiska Mireille Knoll i mars i fjol fick stor uppmärksamhet. 85-åriga Knoll – som överlevt Förintelsen – knivhöggs till döds i sin lägenhet i Paris innan förövarna satte eld på hennes kropp, i vad som rubricerades som ett hatbrott med antisemitiska motiv.

I december 2018 släpptes en EU-rapport som konstaterade att judar i flera europeiska länder upplever ökad antisemitism. 28 procent av tillfrågade judar i tolv olika EU-länder sade sig ha blivit trakasserade på grund av sin religion.

Utöver Frankrike uppgav judar i bland annat Tyskland, Storbritannien, Belgien och Sverige att antisemitiska hot och trakasserier är vanligt, enligt rapporten.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande