|

Vithajen konkurrerade ut megalodon?

NyhetsbildZoom
Rekonstruktion av Megalodon. Arten levde sannolikt på mycket stora bytesdjur, exempelvis valar. Foto: Alberto Gennari
Den gigantiska hajen Carcharocles megalodon kan ha dött ut en miljon år tidigare än vad man hittills trott, enligt en ny studie.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det skulle i så fall innebära att den enorma besten inte föll offer för en supernova, som vissa forskare antagit. I stället kan konkurrens från den nyligen utvecklade vithajen vara orsaken, enligt studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Peer J.

Teorin att en supernova, en exploderande stjärna, gjorde slut på megalodon hänger samman med att arten till synes försvann plötsligt för cirka 2,6 miljoner år sedan – vid samma tidpunkt som jorden kan ha nåtts av en stormvind av kosmisk strålning från en supernova på 150 ljusårs avstånd.

Men i den nya studien hävdar forskarna att jättehajen – på sistone uppmärksammad i filmen The Meg – försvann långt tidigare, för 3,6 miljoner år sedan. Efter det datumet finns inga säkra spår efter arten någonstans på jorden. Alla yngre fossil är antingen fragmentariska eller från andra djur. Många är också feldaterade.

Stämmer detta dog megalodon ut av helt andra orsaker än vad som antagits.

Forskarna bakom studien spekulerar att den kan ha utkonkurrerats av den nu existerande vithajen (Carcharodon carcharias) som blev vanlig i haven för 4 miljoner år sedan. Den var visserligen betydligt mindre än megalodon men kan ha varit en dödlig konkurrent för unga exemplar av jättehajen.

Megalodon kunde väga 50 ton

  • Megalodon var den största fisk som har existerat på jorden. Fossila lämningar antyder att en stor hona kunde väga 50 ton och nå en längd på 15 till 18 meter — tre gånger längre än den största kända vithajen.
  • Det bör dock påpekas att dess exakta storlek inte är känd. Längden är beräknad utifrån storleken på dess tänder, som kunde bli 18 centimeter långa. Ordet "megalodon" betyder just "stor tand".
  • Tänderna antyder att arten levde på valar och mycket stora fiskar. När dess gap var vidöppet mätte det cirka tre meter, tillräckligt för att svälja två vuxna människor på en gång.
  • Källa: Natural History Museum
 

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Ledande tjänsteman slutar i Kaskö

Turbulensen inom stadsförvaltningen i Kaskö fortsätter. Nu har en ledande tjänsteman igen sagt upp sig, efter bara ett knappt år på posten.

Nyhetsbild
Inrikes

Åklagaren i polisrättegången: "En dyster bild av vad som skett inom polisen"

Åklagaren målade upp en väldigt sorglig bild av polisledningens agerande i samband med Jari Aarnios skumraskaffärer. Enligt åklagaren visste alla att allt inte stod rätt till, men valde att blunda.

Nyhetsbild
Övriga annonser

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

ANNONS FRÅN NOVIA

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter. - Jag är nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, säger Olya Tsikhanchuck.

Mest läst senaste veckan