|

Tusentals skolelever strejkade för miljön

NyhetsbildZoom
Elever i London protesterar mot klimatförändringarna. Foto: Nick Ansell/AP/TT
Tusentals skolelever i Storbritannien, Frankrike och Tyskland "gick ut i strejk" på fredagen i protest mot klimatförändringarna. Manifestationerna är inspirerade av 16-åriga Greta Thunbergs uppmärksammade skolstrejk.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Arrangörerna i Storbritannien uppger att omkring 15 000 skolelever i 60 städer deltog i manifestationerna, rapporterar BBC. Eleverna bar banderoller och plakat med slagord som "Det finns ingen planet B" och "Gör jorden cool igen".

– Vi människor har försatt oss i den här situationen, så det är vårt ansvar att ta oss ur den, sade 15-årige Hal, som går i en skola I Hammersmith i västra London, till AFP.

Labourledaren Jeremy Corbyn uttryckte sitt stöd för eleverna, medan en talesperson för premiärminister Theresa May sade att även om regeringen uppmuntrar elevernas engagemang så är det ett slöseri med lektionstid som lärarna har förberett.

Även i Frankrike deltog elever i över 40 städer i protesterna. I tyska Mainz samlades hundratals elever och krävde att kolanvändningen för energiförsörjningen omedelbart stoppas.

Liknande manifestationer har tidigare genomförts i bland annat Belgien och Sverige, inspirerade av svenska Greta Thunberg och hennes uppmärksammade skolstrejk för klimatet.

Kommentarer
|

Krav på lag efter dödsfall vid restaurang

Nyhetsbild
18-årige Owen Carey avled inte långt från London Eye, sedan han drabbats av anafylaktisk chock efter att ha ätit grillad kyckling som innehöll kärnmjölk. Arkivbild. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
En man avled på sin 18-årsdag efter att ha ätit kyckling som innehöll kärnmjölk på en restaurang, trots att han hade informerat personalen om sin allergi. Nu väcker hans familj krav på att allergener märks ut även på restauranger.

Mest läst senaste veckan