|

TBE upptäckt i norsk mjölk

NyhetsbildZoom
Norska forskare har hittat TBE-virus i opastöriserad mjölk. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Forskare har upptäckt fästingviruset TBE i opastöriserad mjölk från gårdar i Norge. Den norska regeringen avråds från att låta gårdarna sälja obehandlad mjölk direkt till konsumenterna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Forskarna från Norges miljö- och biovetenskapliga universitet och det norska folkhälsoinstitutet har analyserat mjölkprover under en fyraårsperiod, skriver NRK. De hittade TBE-virus i mjölk från tre av fem gårdar.

Norges regering har öppnat för att låta bondgårdar själva sälja opastöriserade mejeriprodukter – men det är för riskabelt, anser forskarna bakom studien.

– Vi vet ännu inte hur sjuka vi kan bli av opastöriserad mjölk med TBE-virus. Men vi bör begränsa risken, säger Åshild K Andreassen.

I ett antal fall i olika europeiska länder har personer som druckit opastöriserad mjölk med TBE-virus insjuknat. I vissa fall har det lett till att de dött.

Kommentarer
|

Iran visar upp beslagtaget fartyg i tv

Nyhetsbild
En bild publicerad i statlig iransk tv visar det beslagtagna fartyget. Foto: Press tv via AP/TT
Revolutionsgardet, en gren av den iranska försvarsmakten, har beslagtagit ett utländskt fartyg som påstås ha smugglat bränsle i Persiska viken. Tolv personer i besättningen har frihetsberövats.

Mest läst senaste veckan