|

TBE upptäckt i norsk mjölk

NyhetsbildZoom
Norska forskare har hittat TBE-virus i opastöriserad mjölk. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Forskare har upptäckt fästingviruset TBE i opastöriserad mjölk från gårdar i Norge. Den norska regeringen avråds från att låta gårdarna sälja obehandlad mjölk direkt till konsumenterna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Forskarna från Norges miljö- och biovetenskapliga universitet och det norska folkhälsoinstitutet har analyserat mjölkprover under en fyraårsperiod, skriver NRK. De hittade TBE-virus i mjölk från tre av fem gårdar.

Norges regering har öppnat för att låta bondgårdar själva sälja opastöriserade mejeriprodukter – men det är för riskabelt, anser forskarna bakom studien.

– Vi vet ännu inte hur sjuka vi kan bli av opastöriserad mjölk med TBE-virus. Men vi bör begränsa risken, säger Åshild K Andreassen.

I ett antal fall i olika europeiska länder har personer som druckit opastöriserad mjölk med TBE-virus insjuknat. I vissa fall har det lett till att de dött.

Kommentarer
|

Storbritannien och EU har enats om brexituppgörelse – Johnson: Säker på att avtalet ratificeras

Nyhetsbild
Efter dagar av sena förhandlingar har EU och Storbritannien nu enats om hur Storbritannien ska lämna unionen. Premiärminister Boris Johnson hade lovat att föra Storbritannien ut ur EU före den 31 oktober, med eller utan ett avtal. Foto: LK/Andrew Matthews
EU och Storbritanniens regering har nått en uppgörelse om brexit. "När vilja finns, finns det en uppgörelse – och vi har en!", skriver EU:s Jean-Claude Juncker. "Vi har ett fantastiskt nytt avtal", kommenterar premiärminister Boris Johnson.

Mest läst senaste veckan