|

Massprotest mot separatisträttegång i Spanien

NyhetsbildZoom
Tiotusentals människor marscherade på Barcelonas gator på lördagen i protest mot rättegången mot katalanska separatistledare. Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Omkring 200 000 människor marscherade genom Barcelona på lördagen i protest mot att tolv katalanska separatistledare och aktivister ställts inför rätta för bland annat uppror och uppvigling. De åtalade riskerar fängelsestraff på upp till 25 år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"Självbestämmande är inget brott", står det på en banderoll längst fram i demonstrationståget som initierats av Kataloniens regionpresident Quim Torra. Många av demonstranterna viftade med den blå, röda och gula katalanska separatistflaggan.

– Det som händer är verkligen sorgligt. Det är en politisk rättegång full av manipulation för att döma dem för någonting som inte är ett brott, säger den 48-årige demonstranten Jesus Rodriguez.

Åklagarna däremot hävdar att separatistledarna och aktivisterna åtalas för sina handlingar och inte för sina åsikter.

Rättegången mot de tolv katalanska politikerna och aktivisterna inleddes i tisdags i högsta domstolen i Madrid. Flera av de åtalade låg bakom den otillåtna folkomröstningen om katalansk självständighet den 1 oktober 2017 och den påföljande självständighetsförklaringen.

De åtalade riskerar fängelsestraff på upp till 25 år för bland annat uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Rättegången väntas pågå i tre månader och domarna beräknas dröja ytterligare några månader. 

Fakta: De åtalade i rättegången

 • Tre parter med olika juridiska roller driver processen mot de åtalade katalanerna i Spaniens högsta domstol: riksåklagaren, statsadvokaten samt jurister som arbetar för det högerextrema partiet Vox, som har använt sin rätt att väcka enskilt åtal. De yrkar på olika rubriceringar och olika straff.
 • Åklagarens och statsadvokatens rubriceringar är uppror, uppvigling, misshushållning med allmänna medel och ohörsamhet. De yrkar på olika långa straff för de åtalade.
 • 12–25 års fängelse:
 • Oriol Junqueras, före detta vice regionpresident i Katalonien.
 • 8–17 års fängelse:
 • Carme Forcadell, före detta talman i Kataloniens regionparlament.
 • Jordi Sànchez, ordförande för självständighetsrörelsen ANC.
 • Jordi Cuixart, ordförande för självständighetsrörelsen Òmnium Cultural.
 • 11–16 års fängelse:
 • Joaquim Forn, Jordi Turrull, Raül Romeva, Dolors Bassa och Josep Rull, som alla är före detta ministrar i den katalanska regionregeringen.
 • 7 års fängelse:
 • Carles Mundó, Meritxell Borràs och Santi Vila, som alla är före detta ministrar i den katalanska regionregeringen.
 • Källa: El País, Ara (TT)
 

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Ledande tjänsteman slutar i Kaskö

Turbulensen inom stadsförvaltningen i Kaskö fortsätter. Nu har en ledande tjänsteman igen sagt upp sig, efter bara ett knappt år på posten.

Nyhetsbild
Inrikes

Åklagaren i polisrättegången: "En dyster bild av vad som skett inom polisen"

Åklagaren målade upp en väldigt sorglig bild av polisledningens agerande i samband med Jari Aarnios skumraskaffärer. Enligt åklagaren visste alla att allt inte stod rätt till, men valde att blunda.

Nyhetsbild
Övriga annonser

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

ANNONS FRÅN NOVIA

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter. - Jag är nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, säger Olya Tsikhanchuck.

Mest läst senaste veckan