|

Italien: Röstar på nätet inför regeringskris

NyhetsbildZoom
Italiens två vice premiärministrar: M5S-ledaren Luigi Di Maio och Legaledaren Matteo Salvini. Foto: Fabio Frustaci/Ansa via AP/TT/Arkiv
Det italienska regeringspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) håller en omröstning på nätet för att avgöra en fråga som kan leda till en regeringskris.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Resultatet kommer att diktera om partiets senatorer ska stoppa en brottsutredning av Matteo Salvini, ledaren för regeringens andra parti Lega. Salvini blev misstänkt för människorov och maktmissbruk i augusti förra året när 150 migranter som tagits ombord på ett italienskt kustbevakningsfartyg inte tillåtits gå i land på fem dagar.

Utredningen lades ned, men åklagare på Sicilien vill att den ska återupptas, vilket Salvini bett senatens justitiekommitté stoppa.

Populistiska M5S och ytterhögerpartiet Lega är sedan innan oeniga i en rad olika frågor inom ett kompromissfyllt samarbete.

För M5S är det en stor profilfråga att italienska politiker inte ska stå över rättsväsendet. Partiet, som blev Italiens största i valet förra året, bygger också på en direktdemokratisk tanke där medlemmar ska avgöra frågor genom till exempel nätbaserade omröstningar.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan