|

EU-politiker avvisas från Venezuela

NyhetsbildZoom
Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: Ariana Cubillos/AP/TT
En grupp Europaparlamentariker som rest till Venezuela för att träffa oppositionsledaren Juan Guaidó har stoppats på flygplatsen i huvudstaden Caracas. Senare i dag ska EU:s utrikesministrar träffas för att diskutera läget i det krisdrabbade landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De fem politikerna kommer enligt El País från Spanien, Portugal och Nederländerna och tillhör alla EPP-gruppen, som består av ledamöter från kristdemokratiska och konservativa partier i Europa.

– Vi avvisas just nu från Venezuela. De tar beslagtagit våra pass. De har inte gett oss någon förklaring eller någon dokumentation om varför de kastar ut oss ur landet, säger EU-parlamentarikern Esteban González Pons från konservativa spanska Partido Popular i ett klipp som delats av hans partiledare Pablo Casado på Twitter.

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza skriver på Twitter att EU-politikerna "som avsåg att besöka landet med konspirativa motiv" fick besked för flera dagar sedan att de inte skulle få komma in i landet.

Opposistionsledaren i Venezuela, Juan Guaidó. Foto: Ariana Cubillos


Juan Guaidó utropade sig till interimspresident i Venezuela den 23 januari och har erkänts som sådan av flera stater. Det är dock fortfarande president Nicolás Maduro som sitter på den faktiska makten i landet.

"Delegationen med Europarlamentariker som bjudits till Venezuela avvisas av en isolerad och alltmer irrationell regim", skriver Juan Guaidó på Twitter.

Läget i Venezuela är en av punkterna som ska diskuteras när EU:s utrikesministrar möts i Bryssel i dag.

Bakgrund: Maduro och Guaidó

  • Venezuelas ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.
  • I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare och en bitter maktkamp pågår mellan de två.
  • För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.
  • Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj i fjol. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.
  • Juan Guaidó utropade sig till interimspresident den 23 januari med löfte om att utlysa nyval.
  • Venezuela sitter på en av jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landets ekonomi. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har sökt sig till grannlandet Colombia.
  • Källa: Utrikespolitiska institutet
 

Visa fler
Kommentarer
|

Nu ska ett kilo mätas på nytt sätt

Nyhetsbild
En kopia av "världskilot" som nu får nöja sig med att vara jämförande vikt till den matematiska formel som ska användas som grundbult för definitionen av vikten. Arkivbild. Foto: Christophe Ena/AP/TT
Tack och hej då, kilot! Och välkommen tillbaka, kilot, som från och med nu mäts på ett nytt och modernt sätt.Men ta det lugnt – trots att allt är annorlunda förändras inget.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan