Grundlagsutskottet fortsätter i dag arbetet med att granska om lagpaketet om vård- och landskapsreformen följer grundlagen. Utskottet höll flera möten under förra veckan, men blev ändå inte klart med sitt utlåtande om reformen.

Utskottet möts igen i dag klockan 10, men har även andra ärenden på agendan.

Behandlingen gäller tre lagpaket: förslaget till lag om grundandet av landskap och organisering av social- och hälsovårdens reform, förslaget till lag om valfrihet i social- och hälsovården och förslaget till lag om produktion av social- och hälsovårdstjänster.


Knappt om tid för behandling i plenum

I praktiken är det grundlagsutskottets utlåtande som avgör om reformen ännu har en chans under den här valperioden. Utskottet förväntas komma med ändringsförslag som social- och hälsovårdsutskottet måste ta i beaktande för att de nya lagarna ska kunna framskrida i normal ordning.

Även om vårdreformen skulle hinna behandlas i plenum så är det möjligt att lagarna inte går igenom eftersom regeringen har en mycket knapp majoritet. Till exempel Blå framtids riksdagsledamot Maria Lohela hoppade i januari över till Liike Nyt-rörelsens riksdagsgrupp och meddelade samtidigt att hon inte stöder reformen. Regeringen har nu alltså en så knapp majoritet man kan ha med 100-99.


Sipilä har inte gett upp hoppet

Regeringen har försäkrat att vårdreformen hinner behandlas i plenum och att reformen kommer att ros i hamn. Statsminister Juha Sipilä (C) sade under statsministerns frågetimme på Yle Radio Suomi i söndags att han inte tappat hoppet trots att grundlagsutskottets utlåtande låter vänta på sig. Sipilä sade att han ännu tror att riksdagen kommer att hinna rösta om vårdreformen.

Den sittande riksdagen planerar att avsluta sitt arbete den 15 mars. Målet har varit att ge ledamöterna en månad tid för valkampanj innan riksdagsvalet i april, men det talas nu om att riksdagen kan förlänga sessionen på grund av vårdreformen.