|

Förslag i Danmark: Gränskontroll mot Sverige

NyhetsbildZoom
Svensk polis vid gränskontrollen på Öresundsbron. Arkivbild. Foto: Erland Vinberg/TT
En gränskontroll mot Sverige skulle förhindra att kriminalitet tar sig in i Danmark, anser Dansk Folkeparti.Nu lägger partiet fram ett förslag om utökade gränskontroller, skriver DR.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi vill gärna att det införs så snart som möjligt. Vi tror att det kommer att få en god effekt på huvudstadsområdet, säger Martin Henriksen, invandringspolitisk talesperson för Dansk Folkeparti, till DR.

Under tisdagen lägger partiet fram förslaget i folketinget. Gränskontrollen skulle vara permanent och gälla vid samtliga passager från Sverige till Danmark.

Kontrollen skulle hindra svenska kriminella att passera gränsen, enligt partiet. Men förslaget skulle få stora konsekvenser för de tusentals pendlare som varje dag reser över sundet, anser Michael Randropp, talesperson för pendlarklubben Kystbanen.

– Risken är markant färre avgångar och längre restid. Det kommer att innebära att fler slänger in handduken och säger att nu kan vi inte längre – nu får vi arbeta i det landet vi lever i och inte i den region vi bor i, säger han till DR.

Gränskontroller från Danmark in till Sverige infördes av den svenska regeringen i november 2015 efter att antalet flyktingar som kom till Sverige ökade drastiskt.

Gränskontroller Danmark–Sverige

  • Den 12 november 2015 införde Sverige en inre gränskontroll mellan Danmark och Sverige efter att antalet flyktingar som anlände till Sverige ökat drastiskt. Gränskontrollen är tillfällig men kontrollerna har förlängts och gäller fortfarande.
  • Den 4 januari 2016 införde Sverige id-kontroller mellan Danmark och Sverige. De upphörde 4 maj 2017 efter att Sveriges regering beslutat att i stället förstärka gränskontrollerna.
  • I samband med att Sverige införde id-kontrollerna införde Danmark gränskontroller mot Tyskland.
  • Runt 13 800 personer pendlar dagligen över Öresund (2016).
  • Källa: Öresundsinstitutet
 

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

"Österbotten är Finlands exportmotor"

VASA Infrastruktur, utbildning och arbetskraft. Det är Juha Häkkinens recept för en framgångsrik region. I dag mår Österbotten bra – men det gäller att hela tiden vara vaksam, inget kommer av sig själv. Bakom framgångarna ligger hårt arbete.

Nyhetsbild
Lokalt

Ledande tjänsteman slutar i Kaskö

Turbulensen inom stadsförvaltningen i Kaskö fortsätter. Nu har en ledande tjänsteman igen sagt upp sig, efter bara ett knappt år på posten.

Nyhetsbild
Övriga annonser

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

ANNONS FRÅN NOVIA

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter. - Jag är nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, säger Olya Tsikhanchuck.

Mest läst senaste veckan