Vasaregionens Utveckling VASEKs totala omsättning år 2018 var 2,5 miljoner euro.  Utöver den kommunala grundfinansieringen, innehöll omsättningen 568 000 euro extern finansiering från utvecklingsprojekt, företag och övriga samarbetspartners.

För att kompensera den tidigare förlusten, satte man upp ett krävande resultatmål för bolagets ekonomi. 

– Tack vare ett omfattande sparprogram och andra åtgärder, nådde bolaget ett utmärkt positivt resultat på cirka 202 000 euro, säger Stefan Råback, vd för VASEK.

Bolaget kunde i slutet av förra året betala tillbaka lånet på 250 000 euro som man lyft från Vasa stad. Både verksamheten och ekonomin har visat en positiv utveckling efter ett utmanande år.

"Tack vare ett omfattande sparprogram och andra åtgärder, nådde bolaget ett utmärkt positivt resultat på cirka 202 000 euro."

Stefan Råback

Vd för VASEK

 
Gällande företagstjänster uppnådde man en volymökning i antalet kontakter hos rådgivningen för befintliga företag.

Startia noterade en liten minskning i nyföretagstjänster, främst med anledning av det goda sysselsättningsläget i regionen. Även främjandet av ägar- och generationsskiften i företagen är fortsättningsvis viktigt för VASEK.

För regionutvecklingens del var det ett utmärkt år för regionen, konstaterar Råback.

VASEK har med hjälp av så kallad AIKO-finansiering genomfört Vasas Tillväxtavtal, som ingår i det nuvarande regeringsprogrammet. I detta avtal ingick flera åtgärder som ska stärka regionens energikluster, som till exempel den internationella företagsacceleratorn EnergySpins verksamhet och utveckling.

Genomförandet av Vasaregionens Livskraftsstrategi 2016-2020 har fortsatt på ett intensivt sätt och många strategiskt viktiga projekt har framskridit i form av samarbete mellan aktörerna i regionen.

Fartygsprojektet för Kvarken säkerställdes, arbetet med GigaVaasa framskred, en positiv lösning för stomvägsnätet nåddes, flygtrafiken i Vasa utvecklades och dessutom gör Wärtsilä betydande investeringar i Vasa.

Inom regionkommunikationen har man tagit ett stort kliv framåt, bland annat genom förnyandet av stadens och regionens visuella framtoning. Kommunikationen kring EnergyVaasa utvecklades bland annat genom samarbetet runt EnergyWeek.

– Tyngdpunkten i regionkommunikationen ligger på att göra den starka utvecklingen av regionen känd både inom landet och utomlands med målet att öka tillgången på arbetskraft, antalet företagsetableringar och studerande, säger Råback.