|

Jättesköldpaddan ansågs utrotad – 100 år gammal hona upptäckt

NyhetsbildZoom
Jättesköldpaddan Chelonoidis phantasticus (på bilden) är alltså inte utrotad. Foto: Galápagos nationalpark/AP/TT
Miljövårdarna drog efter andan när de snubblade över ett livs levande exemplar av jättesköldpaddan Chelonoidis phantasticus, som ofta kallas Fernandinajättesköldpadda eftersom den härstammar från Galápagosön Fernandina i Ecuador.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Experterna räknade nämligen kallt med att arten var utrotad från jordens yta eftersom ingen sett röken av den sedan 1906 – kanske inte så konstigt med tanke på att ön är obebodd.

Honan som nu har hamnat i strålkastarljuset har, ironiskt nog, levt ungefär lika lång tid som den har ansetts vara utrotad, närmare bestämt lite drygt 100 år.

Miljövårdarna har flyttat sköldpaddan till ett skyddat område på ön Santa Cruz, för att minska risken för att den utrotas på riktigt. Men ecuadorianska myndigheter skriver i ett uttalande att sköldpaddan kanske inte var helt ensam på Fernandina trots allt, eftersom spår på ön tyder på att det kan finnas fler exemplar av arten.

Det finns omkring 13 jättesköldpaddsarter på Galápagosöarna. Minst två jättesköldpaddsarter från öarna har utrotats.

Kommentarer
|

Weinstein uppges betala miljoner i förlikning

Nyhetsbild
Harvey Weinstein uppges ha uppnått förlikning med kvinnor som anklagat honom för trakasserier i ett civilmål. Arkivbild. Foto: Seth Wenig/AP/TT
Filmmogulen Harvey Weinstein uppges betala ut 44 miljoner dollar i förlikning efter att ett stort antal kvinnor anklagat honom för sexuella trakasserier.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan