|

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

Daniel Nenonen, 32 år Olya Tsikhanchuk, 32 år Jonas Solvin, 21 år Josefina Linnokari, 22 år

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter. - Jag är nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, säger Olya Tsikhanchuck.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Jonas Solvin, 21 år


VASA
Jonas studerar till ingenjör inom produktionsekonomi, andra året

Jonas, 21, är hemma från Pedersöre och har snart bott två år i Vasa.
- Det är en lagom stor studiestad, och jag vet faktiskt inte hur det skulle kunna bli bättre. Här har jag goda möjligheter att kombinera studierna med min satsning inom friidrott, konstaterar Jonas, som tävlar främst i kulstötning, men även diskuskastning, på FM-nivå. 
Inför sommaren är siktet inställt på Kalevan Kisat och Jonas tränar fem till sju gånger i veckan, två till tre timmar åt gången.
- Eftersom idrotten tar mycket tid, är jag inte engagerad i någon studerandeförening, men jag trivs bra med mina studier och är nöjd med mitt val. Jag kommer att fokusera på ledarskap och ekonomi och hoppas, liksom ifjol, få ett sommarjobb som samtidigt kan utgöra min praktik. Visst bjuder utbildningen även på en del utmaningar, men så ska det också vara, konstaterar Jonas.

Olya Tsikhanchuk, 32 år


JAKOBSTAD
Olya studerar till formgivare inom grafisk design, tredje året

Olya, som är hemma från Vitryssland, bor i Nykarleby med sin familj, och pendlar därifrån till Campus Allegro i Jakobstad för sina studier.
- Jag har bott i Finland i sex år och har en bakgrund som lärare i engelska, berättar hon. Då jag inte lyckades få ett lärarjobb här, bestämde jag mig för att börja studera igen. Jag har alltid varit intresserad av design, men hade inga verktyg att förverkliga mitt intresse med, förklarar Olya vidare.
Det var med viss tveksamhet hon tog steget mot ett nytt yrke, främst på grund av att hon då studierna inleddes ännu var föräldraledig och samtidigt hade småbarn att ta hand om.
- Men jag är så otroligt glad att jag vågade. Jag är supernöjd med studierna och alla de möjligheter de redan gett mig, och jag rekommenderar varmt både Novia och att börja studera igen som vuxen. Det är viktigt att våga testa nya saker, tror jag.
Olya hade inte vågat hoppats på att få jobb i första taget inom sin nya bransch heller, men tack vare målmedvetenhet och egen marknadsföring har hon haft många uppdrag redan, de facto ända sedan det första studieåret.
- Bara här i nejden finns många företag som har behov av olika visuella tjänster, men jag har främst jobbat internationellt med kunder både i USA, Frankrike, Nederländerna, Vitryssland, Ukraina och så vidare, berättar Olya. Tack vare digitaliseringen spelar det ingen roll var jag befinner mig – allt är möjligt, konstaterar hon vidare.
Hon har även gjort två praktikperioder utomlands – i Barcelona samt i sitt eget hemland – och arrangemangen från Novias sida har fungerat bra.
- Jag skulle gärna tillbringa mer tid i skolan och umgås mer med mina studiekamrater, men med familj måste jag prioritera annorlunda. Vi har ett fint campus där det serveras god och förmånlig mat varje dag, vilket egentligen är ganska fantastiskt. Det är inte i många länder som de studerande har det så här bra, avslutar Olya.

Josefina Linnokari, 22 år


RASEBORG
Josefina studerar till agrolog, andra året

Mittemellan Helsingfors och Åbo ligger Novias sydligaste campus, Campus Raseborg, bara en kort promenad från Ekenäs centrum. I närområdet finns också stora skogsområden som används för skogsundervisning, jakt och viltvård.
För Josefina, som också är hemma från Ekenäs, innebar valet av studieort inte någon längre flytt. Att hon skulle bli agrolog föll sig ganska naturligt – hon är uppvuxen på landsbygden och har sedan länge ett stort hästintresse.
- Jag kommer troligen att studera vidare till agronom sedan, och siktar på någon form av kontorsjobb inom branschen, berättar Josefina.
Raseborg är en relativt liten studieort där alla snabbt lär känna varandra.
- Studielivet är förhållandevis aktivt och varje vecka arrangeras det någon form av evenemang, berättar Josefina. Stämningen är bra, vi har en bra högskola och fina utrymmen att vistas i. Dessutom är omgivningen jättefin, tillägger Josefina.
Hon har redan hunnit utföra en gårdspraktik på nästan fyra månader, och hoppas få möjlighet att inleda följande praktikperiod, som är sex månader lång, redan detta läsår.
- Jag har ansökt om att få göra den på SLC, men det återstår ännu att se hur det blir. 

 

VASA
Daniel är alumn från sjukskötarutbildningen i Vasa

Daniel Nenonen, hemma från Pargas, blev färdig sjukskötare 2013 från Novia i Vasa. Idag jobbar han i Åbo, som inte ligger långt ifrån hans hemort.
- Jag hade kunnat studera samma sak i Åbo eller Helsingfors också, men ville pröva på något annat. Vasa låg tillräckligt långt borta, och var lagom stort, ler Daniel.
Han kan i efterhand konstatera att det var ett bra val – han trivdes i staden, med studierna och med studielivet, som han beskriver som rikt.
- Studiegemenskapen är toppen och någon brist på sysselsättning eller umgänge har man inte.
Daniel uppskattade möjligheten att få erfarenhet av alla olika specialområden och avdelningar under studietiden, och de två sista praktikperioderna utförde han i södra Finland. Efter en studietid på tre och ett halvt år men totalt fem år i Vasa, arbetar han nu på intensiven på TYKS i Åbo.
- Det är ett väldigt givande arbete, om än också tungt ibland, och något problem att få jobb inom branschen har det inte varit, avslutar han.

Här kan du se hela Novias utbildningsutbud


Text: Anna Sand|

Förlust i Björneborg efter tung sista period för Muik

Nyhetsbild
Mathias Biskop höll Muik i matchen, men det blev förlust. Foto: Arkiv/Markku Jokela
Muik Hockey höll jämna steg i drygt två perioder i Björneborg. Men två snabba mål i den sista akten avgjorde söndagskvällens sena match.